Borba za dominaciju u medijima – George Soros financira software za ‘provjeravanje istinitosti informacija’!

Foto: fah

Ovog listopada započinje testiranje novog softvera koji će, inicijalno, služiti novinarima za provjeravanje istinitosti informacija. ‘Full Fac’t je program za obradu podataka koji analizira izjave, provjerava izrečene informacije i utvrđuje njihovu točnost. Razvoj ovog programa financiraju mađarsko-američki filantrop George Soros i iransko-američki poduzetnik Pierre Omidyar, poznat i kao osnivač eBaya, piše The Guardian, a prenosi telegram.hr

Već ranije Google i Facebook su se angažirali oko borbe s tzv. fake news (lažne vijesti) nakon neugodnih rezultata američkih izbora. Obje firme sada se bore od širenja dezinformacija, ne navodeći po kojem kriteriju razlikuju vijesti. Uz podešavanje pretraživanja, Google pruža još novih načina kako bi korisnike mogli obavještavati o lažnim ili uvredljivim rezultatima. One sada uključuju opcije za identifikaciju zablude, uvredljivih rezultata, prijevare i “nepodržane teorije zavjere”.

Vrlo zanimljivo definiranje i selektiranje informacija, sjetimo se kako je Facebook maknuo portal narod.hr koji je na taj način potpuno neopravdano došao pod udar “cenzure” koja je trajala danima. Srećom, kasnije je dokazano da su optužbe protiv portala bile potpuno lažne, pa je profil portala vraćen.

‘Full Fact’ skenira izjave političara i odmah donosi procjenu o njihovoj istinitosti, na osnovu vlastite baze podataka koja okuplja ogroman broj činjenica. Inicijalna baza podataka je ručna, riječ je o simultanoj provjeri činjenica iz nekoliko tisuća izvora, dok će kasnije verzije softvera biti potpuno automatizirane.

Testiranje će prvo biti provedeno u Velikoj Britaniji, potom Južnoj Americi i Africi – gdje trenutno po Sorosu, vlada pošast lažnih vijesti zbog predsjedničkih izbora u Keniji, čiji mediji prenose lažne podatke o vodstvu trenutnog predsjednika Uhure Kenyatte.

‘Full Fact’ može skenirati tiskane i digitalne vijesti, ali i video prijenose uživo, u realnom vremenu provjeravati istinitost činjenica iznesenih u izjavama te na ekranu objavljivati jesu li izjave istinite ili nisu.

Nije potrebno biti previše inteligentan da se shvati da danas mediji imaju jednu od ključnih uloga u upravljanju političkim i drugim tokovima sadašnjosti i budućnosti. Premda se kod ovog Sorosevog softwarea očito prvenstveno radi o praćenju predsjedničkih kandidata i drugih političkih osoba u svrhu upravljanja predizbornim i drugim procesima u zemljama diljem svijeta,  stječe se dojam da dok je sve „štimalo“ nije bilo previše zabrinutosti glede informacija i medija. Ali nakon Brexita i posebno pobjede Donalda Trumpa i otkrivanja brojnih medijskih afera, izmišljanja vijesti čak na velikim TV postajama i medijima, te usmjeravanja predizborne kampanje preko medija u korist Hillary Clinton, stvari postaju u najmanju ruku – složenije. Nepoželjni Donald Trump je očito izazvao tektonske potrese velikih razmjera, pa će sigurno veliki dio gornjeg projekta biti usmjeren protiv njega, a u širem kontekstu, po primjeru Kenije, i u drugim dijelovima svijeta.

Oni koji će ‘kontrolirati i upravljati’ dobivenim informacijama biti će brojne medijske kuće pod utjecajem Sorosa i njemu bliskih oligarha, kao i brojne civilne udruge koje on financira.

Dakle, počela je aktivna borba protiv manjih, neovisnih medija koji nastoje u javnosti prezentirati određene činjenice koje bacaju drugačije svjetlo na događanja u svjetlu politike, rodne ideologije, kršenja ljudskih prava (npr. zapostavljanja i kršenje ljudskih prava najugroženije skupine na Zemlji – kršćana), imigrantske politike i dr.

To sve očito smeta kreatorima svjetske političke scene, od kojih je jedan, vrlo važan milijarder George Soros, a kojeg su nedavno Mađarska i Izrael proglasili nepoželjnim u njihovim zemljama.

Zbog toga se, očigledno, poduzimaju i ovakve ‘sorosevske’ akcije, a sve u svrhu kontrole medija i informacija.

Primjera radi, kada je prošle godine podignuta velika medijska buka praćena brojnim lažima i izmišljotinama na račun ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, stvari je vrlo precizno dijagnosticirao i uočio admiral Davor Domazet-Lošo:

„Ovo je informacijski rat koji će eskalirati na višu razinu. Ovo je rat bez početka i kraja, bez vojnika i bez bojišnice. U tom se ratu ne ubija, taj se rat vodi isključivo preko medija i s medijima. Dakle ako nemate medije ne možete voditi taj rat. Vučji čopor nanjuši žrtvu koja mu odgovara i krene na njega. Paradigma tog rata je ministar Hasanbegović. I vi ste g. Juriču prošli na neki način ovih dana tu doktrinu vučjeg čopora. Napade izvodi više vučjih čopora. Kultura je upravo prostor kojim oni djeluju“, te dodao: „Vlast se valja na ulici. U Hrvatskoj su vlast preuzeli ti vučji čopori preko medija. Istovremeno oni žive od novca koji dobivaju od te države koju napadaju.“

Načelno za kraj budimo pošteni: kod Sorosa se radi samo o čistoj želji za dominaciju političkim, ekonomskim i gospodarskim prostorom. Sva njegova filantropija je velika obmana, a moć, novac i vlast – istina. Zato se i bori protiv medija koji bacaju drugo svjetlo na njegovo djelovanje i projekte koje on financira, spremno ih proglašavajući  kao ‘fake news’.

Premda ti mediji pišu istinu o Sorosu i njegovim ‘filantropskim’ projektima koji, očito, vode svijet u kaos i potonuće.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/telegram.hr