Evakuacije svih EU građana iz Wuhana zbog koronavirusa

Foto: epa

Od korona virusa umrle su najmanje 132 osobe, a više je od 6000 zaraženih, javlja CNN. Slučajevi zaraze pojavili su se i u Njemačkoj i Japanu, iako je riječ o osobama koje nisu putovale u Kinu.

“Ovo je nesumnjivo izvanredna situacija u Kini, ali volio bih da razumijemo razliku kada se kaže da se “bolest nadaleko proširila”. Za sada je u strane zemlje prenose putnici. Bilo da je riječ o ljudima koji se vraćaju u svoje zemlje ili turistima na proputovanju. No za sada se epidemija ne širi izvan Kine”, poručuje Christian Lindmeier, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.

Zbog koronavirusa Zagreb aktivirao krizni mehanizam EU-a

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije zbog koronavirusa aktiviralo je poseban krizni mehanizam Vijeća, piše u srijedu Večernji list.

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, kao što je ova.

Putem tog mehanizma, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih čimbenika. Isto tako, krizni mehanizam pojednostavnjenje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordinaciju odgovora na krizu na političkoj razini, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu te izvješćivanje.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kini – kao veleposlanstvo države koje predsjeda Vijećem – zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja. Radi s delegacijom EU u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.

Priprema se evakuacija

U suradnji s partnerima i EU priprema se i evakuacija svih EU, pa tako i hrvatskih građana iz grada Wuhana, epicentra zaraze, kažu iz MVEP-a. Naime, tamo se sada nalazi četiri hrvatska državljana, a trenutno se poduzimaju sve moguće aktivnosti u suradnji s europskim partnerima kako bi se naši državljani što prije vratili u domovinu. Veleposlanstvo u Pekingu u kontaktu je i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini i stoji im na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu.

– Mi smo obavijestili gradske vlasti Wuhana o našim državljanima u tome gradu, zamolili i njihovu potporu u slučaju da će njima biti potrebna bilo kakva pomoć, što nam je zajamčeno. Našim državljanima smo prenijeli sve informacije, savjete i preporuke kineskih vlasti, što činimo i s drugim hrvatskim državljanima u NR Kini. Sa četvetro državljana u Wuhanu smo u intenzivnoj komunikaciji oko svih mogućnosti njihovog povratka u RH, rekao je za HRT Dario Mihelin, veleposlanik RH u NR Kini, piše HRT.

Australski znanstvenici podijelit će uzgojeni koronavirus

Znanstvenici s Instituta za infekciju i imunitet u Melbourneu u Australiji priopćili – da su u laboratoriju uspješno razvili verziju novog korona-virusa što bi moglo ubrzati stvaranje cjepiva. Najavili su da će uzorak korona-virusa koji su uzgojili od zaraženog pacijenta podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i laboratorijima diljem svijeta.

– Ovo je korak naprijed, to je djelić puzle koji smo sastavili, rekao je zamjenik ravnatelja instituta Mike Catton novinarima, napomenuvši da ovo otkriće za sada neće revolucionarno promijeniti borbu protiv virusa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr