Sedma FBI-jeva provjera suca Kavanaugha potvrdila ga kao kandidata za Vrhovni sud

Foto: wikimedia commons, Brett Kavanaugh i potpredsjednik SAD-a MIke Pence

Bijela kuća je u četvrtak potvrdila kako je FBI izvršio konačnu pozadinsku provjeru kandidata za suca Vrhovno suda Bretta Kavanaugha te kako je izvještaj poslan u Senat.

“Senatorima je pruženo dovoljno vremena za preispitivanje ove sedme pozadinske istrage”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Raj Shah. “Ovo je posljednji dodatak najopsežnijoj provjeri kandidata Vrhovnog suda u povijesti”, javlja Breitbart.

Vođa senatske većine koju čine republikanci, Mitch McConnell podnio je u srijedu prijedlog za glasovanje o potvrdi suca Kavanaugha, a konačno glasovanje se očekuje u subotu.

“Bijela Kuća je u potpunosti uvjerena kako će Senat potvrditi Kavanaugha za suca američkog Vrhovnog suda”, zaključio je glasogovornik Shah.

(VIDEO) Brett Kavanaugh – tko i zašto pokušava spriječiti njegovo imenovanje u Vrhovni sud SAD-a?

Predsjednik Donald Trump istaknuo je kako i 100-ta provjera suca Kavanaugha ne bi bila dovoljna za Demokrate koji uporno pokušavaju opstruirati imenovanje njegovog kandidata za Vrhovni sud.

Nevjerodostojne optužbe

Podsjetimo, tijekom rujna kada se očekivalo da će biti imenovan novi sudac Vrhovnog suda čiji je mandat doživotan, pojavila Christine Blasey Ford s tvrdnjom da ju je Kavanaugh pokušao silovati prije 36 godina te je odlučeno kako će svjedočiti pred senatskim odborom.

Međutim, svjedočenje Christine Ford nije dovelo do novih saznanja o Kavanaughu budući da se ona ne sjeća kako je došlo do navodnog napada, gdje se dogodio, kako je došla tamo, niti kako je otišla. Također svi koje je imenovala kao svjedoke tog događaja na srednjoškolskoj zabavi niječu da se zabava uopće dogodila. Svjedokinja Leland Ingham Keyser, koja je demokrat i prijateljica Ford cijeloga života ne samo da se ne sjeća kućne zabave nego kaže da nikad nije ni srela Kavanaugha.

Inače, Christine Ford svoje je optužbe iznijela pred Pravosudnim odborom nakon što je saslušanje nekoliko puta odgođeno, između ostaloga zato jer se boji leta avionom i zato jer je imala tehnički problema s e-porukama te nije mogla na vrijeme potvrditi dolazak na prve termine saslušanja.

Zanimljivo, na saslušanju je dokazano da Ford često putuje zrakoplovom, te nije mogla navesti tko je platio za privatno ispitivanje na poligrafu.

Kada svjedočenje Christine Ford nije uspjelo srušiti kandidaturu Kavanaugha za Vrhovnog suca, pojavilo se još nekoliko osoba koje su tvrdile kako ih je Kavanaugh seksualno napastovao, međutim sve su optužbe ili ubrzo povučene ili prokazane kao nevjerodostojne.

Demokrati, koji su izgubili predsjedničke izbore 2016. godine kada je pobijedio Donald Trump, sada gube potporu i uoči izbora za Kongres u studenome, no obećali su kako će spriječiti imenovanje suca Kavanaugha, stoga su inzistirali da istragu o navodnim napastovanjima preuzme FBI, nadajući se kako će ona trajati mjesecima.

Ipak, FBI je istragu završio u tjedan dana, što i ne treba čuditi jer je FBI već istraživao Bretta Kavanaugha kao kandidata za suca federalnog suda.

Kavanaugh – konzervativac i libertarijanac

Kada ga je nominirao, predsjednik Donald Trump poručio je: “On je brilijantan pravnik s jasnim i efikasnim stilom pisanja, univerzalno smatranim jednim od najboljih i najoštroumnijih pravnih umova našeg doba”.

“Moja pravosudna filozofija je jednostavna: sudac mora biti neovisan i mora interpretirati zakon, ne ga donositi. On ga mora interpretirati kako je napisan. I sudac mora interpretirati ustav onako kako je napisan, upućen u povijest, tradiciju i prethodnike”, objasnio je Kavanaugh tijekom ceremonije kandidature u kojoj je naglasio svoju privrženosti obitelji i katoličanstvu.

Njegovu kandidaturu podržali su između ostaloga utjecajno društvo pravnika, Društvo federalista te jedan od najutjecajnijih libertarijanskih think-thankova Cato Institut.

Kavanaughovo imenovanje bi zacementiralo konzervativnu premoć u Vrhovnom sudu, u kojem mandat može biti doživotan, a sud bi sada trebalo činiti pet sudaca konzervativnih i četiri sudaca liberalnih svjetonazora.

No američki predsjednik Donald Trump, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca zbog visoke dobi i lošeg zdravlja sutkinje Sonie Sotomayor i Ruth Bader Ginsburg.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Breitbart