Federalni sud odbacio Trumpovu tužbu u Pennsylvaniji

Donald Trump
Foto: Gage Skidmore / wikimedia commons

Federalni sud odbacio je u subotu tužbu koju je pokrenuo tim predsjednika Donalda Trumpa zbog prebrojavanja 682.479 glasova u Pennsylvaniji.

Presudu je izrekao sudac Matthew Brann, republikanac kojeg je za tu funkciju predložio bivši predsjednik Barack Obama. Slučaj je opisao kao “nategnute argumente bez osnova i spekulativne optužbe” ocjenjujući da su pravne tvrdnje “frankenštajnsko čudovište”.

“Za nadati se je da će sudovi i zakonodavci imati… HRABROSTI učiniti ono što treba za očuvanje integriteta naših izbora i samih Sjedinjenih Američkih Država”, tvitao je Trump nakon odluke suca Branna.

Podsjetimo, u tužbi se na 105 stranica između ostaloga navodi grubo kršenje pravila potkrijepljenih izjavama pod zakletvom glede ignoriranja zakona koji se odnose na glasačke listiće pristigle poštom, koji su iznosili više od 2,6 milijuna od približno 6,75 milijuna glasova u Pennsylvaniji. Trumpov pravni tim tražio je da se zaustavi potvrđivanje takvih izbornih rezultata.

“Samo okruzi Allegheny i Philadelphija primili su 682.479 glasova putem pošte i glasovanja u odsutstvu bez pregleda od strane političkih stranaka i kandidata. To su brojke bez presedana u povijesti izbora u Pennysilvaniji”, navodi se u tužbi. Trumpov pravni tim optužuje izborna tijela u Pennsylvaniji za izravno kršenje Izbornog zakona i Vrhovnog suda te savezne države.

U tužbi se dodaje i da su u okruzima koji su kontrolirali Demokrati, uoči izbora biračima slane obavjesti o mogućnosti ispravljanja grešaka prilikom glasovanja poštom i glasovanja u odsutstvu, dok se u okruzima koji kontroliraju Republikanci takve obavijesti biračima nisu slale, stoga je Demokratska stranka bila u nepravednoj prednosti. Konačno, tužitelji su otkrili da su određeni okružni odbori slali neželjene glasačke listiće biračima unatoč činjenici da nisu prijavili za glasovanje poštom što je rezultiralo time da su neki birači dobili dva glasačka listića. Okruzi koji su počinili te prekršaje također nisu poduzeli ništa kako bi se osiguralo uništavanje duplikata glasačkih listića.

Trump i njegovi odvjetnici u ovom konkretnom slučaju tužili su Kathy Bockvar, državnu tajnicu Pennsylvanije te sedam okružnih izbornih odbora te savezne države koja nosi 20 elektora u izborima za predsjednika SAD-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr