(FOTO) U Srbiji i dalje prosvjedi, Vojni sindikat poručio da je vojska uz narod, Vučić: ‘Srbija neće dozvoliti nasilje’

Foto: fah

Nakon sinoćnjeg upada prosvjednika okupljenih u pokret “1 od 5 milijuna” u zgradu Radiotelevizije Srbije (RTS), predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedjelju iz zgrade predsjedništva da Srbija neće dozvoliti da se nasiljem itko ugrožava i da će svi koji krše zakon biti procesuirani, dok su ispred zgrade predsjedništva tisuće građana prosvjedovale protiv njega okružene jakim policijskim snagama, a došlo je u do napada na policajce.

Vučić: Nastavit ću se boriti za Srbiju

Vučić je povodom upada prosvjednika u subotu u zgradu srbijanske radio televizije kazao da Srbija dozvoljava prosvjede sve dok ne dođe do nasilja.

Beograd: Ministar optužio oporbu i prosvjednike za nasilje; žandarmerija iznosi ljude iz zgrade TV-a

Svojom konferencijom za novinare želio je pokazati da “strah ne smije postojati prema huliganima batinašima i fašistima Bošku Obradoviću i tajkunskim liderima Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću”.

“Mislili su da neću smjeti doći ovdje. Ja nemam straha. Mogu samo izgubiti život. Nastavit ću se boriti za Srbiju jer od toga nema ničeg važnijeg”, rekao je Vučić.

Na poziv Saveza za Srbiju građani su se okupili ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu gdje je Vučić održao konferenciju za novinare.

“Nećemo dopustiti Aleksandru Vučiću da uništava ovu zemlju”, poručio je Borko Stefanović iz Ljevice Srbije pozivajući prosvjednike da ostanu mirni i ne sukobljavaju se s policijom.

Prosvjednici su u jednom trenutku probili ogradu oko Predsjedništva i došlo je do naguravanja policije i prosvjednika.

Neredi u Beogradu: Prosvjednici protiv Vučića ušli u Radio-televiziju Srbije

Sukob s policijom

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova kasnije je objavilo da je nekoliko “huligana” predvođenih čelnikom Saveza za Srbiju (SzS) Boškom Obradovićem napalo policajce, što je ministar unutarnjih poslova nazvao “skandaloznim” i pozvao sva državna tijela da procesuiraju odgovorne.

Kako prenose srbijanske agencija Beta i Tanjug napad je počinjen na uglu ulice Kralja Milana i Kneza Miloša kada su “prosvjednici fizički nasrnuli na pripadnike policije i pokušavali da ih udare kamionom i probiju kordon”, priopćio je MUP.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović optužio je čelnike SzS da pokušavaju provoditi politiku napadima na policiju.

“Najoštrije je osudio fizički napad na policiju” za što su odgovorni lideri Saveza za Srbiju Boško Obradovića, Dragan Đilas i “njihovih sljedbenici”, rekao je Stefanović:

“Pozivam sva državna tijela da bez odlaganja procesuiraju i kazne sve koji su danas napali policijske službenik”, navodi se u priopćenju.

Na poziv Saveza za Srbiju građani su se okupili ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu gdje je Vučić održao konferenciju za novinare nakon subotnjeg upada prosvjednika iz pokreta “1 od 5 milijuna” u zgradu Radiotelevizije Srbije gdje su tražili da se izravno uključe u program i prenesu svoje zahtjeve, no policija ih je iznijela iz zgrade jednog po jednog.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedjelju iz zgrade predsjedništva da Srbija neće dozvoliti da se nasiljem itko ugrožava i da će svi koji krše zakon biti procesuirani, dok su ispred zgrade predsjedništva tisuće građana prosvjedovale protiv njega okružene jakim policijskim snagama.

Vučić je povodom upada prosvjednika u subotu u zgradu srbijanske radio televizije kazao da Srbija dozvoljava prosvjede sve dok ne dođe do nasilja.

“Nećemo dopustiti Aleksandru Vučiću da uništava ovu zemlju”, poručio je Borko Stefanović iz Ljevice Srbije pozivajući prosvjednike da ostanu mirni i ne sukobljavaju se s policijom.

Prosvjednici su u jednom trenutku probili ogradu oko Predsjedništva i došlo je do naguravanja policije i prosvjednika.

Vojni sindikat Srbije poručio da je vojska uvijek uz narod, za izgred krivi i vlast i oporbu

Vojni sindikat Srbije objavio je u nedjelju da je za izgred na Radioteleviziji Srbije (RTS) u subotu navečer kada su prosvjednici upali u zgradu nacionalne televizije odgovorna i vlast i oporba te je poručio da je vojska uvijek uz narod i vlasti moraju znati da ne smiju silu upotrijebiti protiv naroda.

Tijekom 15. po redu prosvjeda “1 od pet milijuna” u Beogradu je u subotu navečer skupina prosvjednika predvođena vođom Pokreta “Dveri” Boškom Obradovićem i jednim od osnivača Saveza za Srbiju Draganom Đilasom ušla u zgradu Radiotelevizije Srbije zahtijevajući da “vrate RTS narodu” i da se izravno uključe u program.

“Bahatost u provociranju naroda kulminirala je sinoć, a emitiranje serije na prvom programu RTS-a u tijeku narodne eskalacije vrhunac je bezobrazluka i poniženja”, kaže se u priopćenju vojnog sindikata.

Vojska je uvijek narod i ljudi na vlasti moraju da znaju da ne smiju upotrijebiti silu protiv naroda, navodi se.

“To mora biti jasno ponajprije onima na čelu vojske koji donose važne odluke i koji treba da štite Ustavni poredak, a ne pojedince na vlasti”, navodi se u priopćenju.

Izvor: narod.hr/hina