Izetbegović: Nemam ništa s inicijativom za razgraničenje oko Sutorine

Bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zanijekao je u pismu američkom kongresniku Michaelu Turneru da stoji iza inicijative za novo razgraničenje i povratak područja Sutorine u bokokotorskom zaljevu pod suverenitet Bosne i Hercegovine, nakon što je američki dužnosnik upozorio da bi SAD mogle obustaviti pomoć toj zemlji.

U pismu koje je u petak dostavljeno javnosti, predsjednik Izetbegović poručio je da je kongresnik Turner pisao na pogrešnu adresu.

“Rasprava o ovom pitanju odvija se u parlamentarnoj skupštini BiH, pa bi stoga bilo primjereno da ste vaše pismo poslali vodstvu i nadležnim tijelima parlamentarne skupštine BiH”, pojasnio je Izetbegović.

Dodao je da, ukoliko je kongresnik želio pisati predsjedništvu, onda je to pismo trebao nasloviti na predsjednika predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji predstavlja zu instituciju. “Postoji mogućnost da ste pismo naslovili na mene jer vam je sugerirano da ja osobno stojim iza inicijative pokrenute u parlamentarnoj skupštini BiH koja traži preispitivanje sporazuma o granici. Oni koji su vas eventualno usmjerili prema meni očito su pogriješili”, navodi se u Izetbegovićevom odgovoru.

Američki kongresnik Mike Turner upozorio je dužnosnike Bosne i Hercegovine da bi Washington toj zemlji mogao obustaviti pomoć ako službeno Sarajevo ne odustane od spora s Crnom Gorom oko Sutorine.

Turner je u pismu Izetbegoviću ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se vlasti BiH pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom.

Problem Sutorine “pokušaj je stvaranja teritorijalnog spora za zaustavljanja integracija u euroatlanske institucije, kao što je NATO”, upozorio je Turner.

Kongresnik Turner predsjeda parlamentarnom skupštinom NATO-a i zagovornik je ulaska Crne Gore u NATO.

Turner je bio gradonačelnik Daytona kada su tome gradu 1995. bivši predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Srbije Slobodan Milošević dogovorili Daytonski sporazum kojim je okončan rat u BiH i uspostavljen današnji ustroj te zemlje.

Teritorij Sutorine uz morsku obalu Crne Gore koji vodi k Prevlaci obuhvaća područje od osamdesetak četvornih kilometara bio je u u sastavu BiH, ali je Kraljevina Jugoslavija to područje pripojila bokokotarskom srezu.

Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministara BiH u studenome 2014., nakon postupka razgraničenja koji je počeo 2008. godine.

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da Parlament BiH ocijeni neprihvatljivim ugovor o granici s Crnom Gorom navodeći da Sutorina pripada BiH.

Zastupnički dom BiH tek treba glasovati o toj rezoluciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah