Kardinal Arinze kritizirao najavu belgijskih biskupa: ‘Pastoralno je pogrešno blagoslivljati homoseksualne parove’

kardinal arinze
Foto: snimka zaslona

Kardinal Francis Arinze objašnjava zašto belgijski biskupi ne mogu blagosloviti istospolne parove. “To je pogreška belgijskih biskupa”, rekao je kardinal Arinze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje obreda blagoslova istospolnih parova od strane belgijskih biskupa izazvalo je kritike unutar Katoličke crkve, pa tako i kardinala Francisa Arinzea, bivšeg šefa vatikanskog ureda za liturgiju.

‘To je pastoralno pogrešan pristup’

Kardinal je rekao da su belgijski biskupi zauzeli pastoralno pogrešan pristup, javlja CNA.

“Ljudska bića nemaju moć promijeniti poredak koji je uspostavio Bog Stvoritelj”, rekao je Arinze u poruci od 24. rujna uključenoj u e-mail bilten vatikanskog novinara Roberta Moynihana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čak i ako je cilj pastoralna pomoć homoseksualnim parovima, to je pogreška od strane biskupa”, rekao je Arinze.

> Više od 70 biskupa potpisalo ‘bratsko pismo zabrinutosti’ zbog Sinodalnog puta u Njemačkoj
> Eutanazija u Belgiji: U 20 godina gotovo 30.000 izgubljenih života

Kardinal rođen u Nigeriji, koji sada ima 89 godina, služio je kao prefekt Kongregacije za bogoštovlje od 2002. do 2008. Sada u mirovini, kardinal je odgovorio na otvoreni prkos belgijskih katoličkih biskupa prema Vatikanu i katoličkom učenju.

Dana 20. rujna belgijski su biskupi najavili uvođenje obreda blagoslova istospolnih parova u svojim biskupijama. Biskupi Flandrije također su objavili liturgiju za slavlje homoseksualnih zajednica za dijelove dvojezične zemlje u kojima se govori flamanski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arinze je kritizirao izjavu biskupa, citirajući njezin naslov “Biti pastoralno blizak homoseksualnim osobama: za gostoljubivu Crkvu koja nikoga ne isključuje”.

Kardinal je rekao da njihov pristup nije pastoralni i da zanemaruje katolički nauk.

Što kaže Sveto pismo?

“Sveto pismo predstavlja homoseksualne činove kao činove teške izopačenosti”, rekao je, dodajući da je crkvena tradicija, kako je zastupljena u Katekizmu Katoličke Crkve, “uvijek proglašavala da su homoseksualni činovi intrinzično neuredni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako osobe s homoseksualnim sklonostima treba poštivati, a ne nepravedno diskriminirati, one su, kao i svaki kršćanin, pa i svako ljudsko biće, pozvane na čistoću”, rekao je Arinze. Citirao je Kristove riječi u Mateju 5:8: “Budite savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.”

Također je citirao Katekizam učenja Katoličke Crkve da su homoseksualne osobe “pozvane na čistoću”.

“Pomoću vrlina samosvladavanja koje ih uči unutarnjoj slobodi, ponekad potporom nezainteresiranog prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, mogu i trebaju se postupno i odlučno približiti kršćanskom savršenstvu”, kaže Katekizam, kako ga citira Arinze.

Kardinal se također osvrnuo na nedavnu izjavu Kongregacije za nauk vjere (CDF), doktrinarnog čuvara Katoličke crkve, iako nije ulazio u detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongregacija za nauk vjere

CDF je 15. ožujka 2021. rekla da Crkva nema moć blagosloviti istospolne veze. Priopćenje Vatikana izdano je uz odobrenje pape Franje.

Izjava CDF-a jasno je pokazala da se blagoslovi mogu dati “pojedinim osobama s homoseksualnim sklonostima, koje očituju volju živjeti u vjernosti objavljenim Božjim planovima kako ih predlaže crkveno učenje”.

“(Crkva) podsjeća da sam Bog nikada ne prestaje blagoslivljati svako od svoje djece hodočasnika na ovom svijetu, jer za Njega ‘mi smo Bogu važniji od svih grijeha koje možemo počiniti’”, rekla je zajednica. „Ali on ne blagoslivlja i ne može blagoslivljati grijeh: on blagoslivlja grešnog čovjeka, kako bi ovaj mogao prepoznati da je dio njegova plana ljubavi i dopustiti da ga on promijeni. On nas zapravo ‘uzima onakve kakvi jesmo, ali nas nikada ne ostavlja onakvima kakvi jesmo’.”

Izjava CDF-a došla je usred nastojanja Crkve u Njemačkoj da se zalaže za blagoslov istospolnih zajednica. Izjava je izazvala proteste i otvoreni prkos u katoličkom svijetu njemačkog govornog područja. Njemački svećenici i pastoralni djelatnici također su otvoreno prkosili Vatikanu i provodili ceremonije blagoslova istospolnih parova.

LGBT zagovornici koji vjeruju da se katoličko učenje može i treba promijeniti aktivni su u SAD-u.

Godine 2015. američke katoličke skupine Dignity USA i New Ways Ministry pozvale su na blagoslov istospolnih zajednica kao brakova unutar Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Catholic News Agency

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.