Komunistička Kuba – Nekad jedan od najvećih izvoznika šećera, a sada ga po prvi puta uvozi

Foto: fah

Kuba, nekoć vodeći svjetski proizvođač šećera, sada ga po prvi put mora uvoziti u značajnim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šećer je činio najveći dio ukupnoga kubanskog izvoza. Ali je propast kubanskog velikog brata Sovjetskog Saveza, ključnog i gladnog kupca, promijenio sve. Na to su se kasnije nadovezao izostanak ulaganja u sjeme, gnojivo i pesticide. Točka na i bila je sezona razornih uragana.

Do 1960. jedan od najvećih kupaca kubanskog šećera bile su Sjedinjene Države. Kasnije su ih zamijenili Sovjeti

Kao u Jugoslaviji: Predsjednik Venezuele naredio “brisanje nula” s novčanica zbog hiperinflacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuba je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća proizvodila osam milijuna tona šećera godišnje. Desetljeće poslije zaustavila se na dva.

Tada je šećer činio gotovo 75 posto kubanskog izvoza. Do godine 2015. udio je pao na 13 posto.

U rujnu prošle godine zemlju je poharao uragan Irma, koju je slijedila duga kišna sezona. Šećerna trska teško je nastradala. Zbog čega Kuba sada uvozi šećer iz Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeli šećer

Kubanski je šećer smećkast. Francuski se dobiva od šećerne repe pa je bjelji, a zrnca su pravilnija.

“Vrlo je dobar, vrlo sladak, nije neka razlika. Osim boje”, kaže 40-godišnja domaćica Felicia Navarro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2001. do 2017. Kuba je iz Francuske uvezla samo tri tone šećera. U ova tri ljetna mjeseca taj je broj skočio na 40 tisuća tona. Ponižavajuće za zemlju koja je bila najveći svjetski proizvođač i jedan od najvećih izvoznika šećera.

Do 1960. jedan od najvećih kupaca kubanskog šećera bile su Sjedinjene Države. Kasnije su ih zamijenili Sovjeti.

Do kraja godine Kuba će proizvesti samo 1,1 tonu šećera. To bi, naravno, bilo dovoljno za kubanske potrebe, ali zemlja mora ispuniti izvozne ugovore s Kinom.

Kubanski ekonomist Omar Perez tvrdi da su u igri i strukturalni i logistički faktori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuba je bila opsjednuta diversifikacijom svoje ekonomije kako bi bila manje ovisna o izvozu šećera, ali to je dovelo do premalog ulaganja i najgore žetve u stoljeću.

“Zlatno doba je završeno jer kapaciteti nisu kakvi su bili”, kaže Perez.

U zemlji je nekad bilo 150 šećerana. Danas ih je pedesetak.

Kubi trebaju strana ulaganja, tvrdi Perez. U suprotnom, Kuba riskira da manjak šećera postane uobičajen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.