Kao u Jugoslaviji: Predsjednik Venezuele naredio “brisanje nula” s novčanica zbog hiperinflacije

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro u petak je najavio da će vezati tečaj državnog novca za naftnu kriptovalutu svoje socijalističke vlade, čime će devalvirati valutu za 96% odnosno “izbrisati nule” s novčanica slijedom hiperinflacije.

U sklopu jedne od “najvećih ekonomskih reformi” u pet godina Madurove vladavine taj je bivši vozač autobusa i čelnik sindikata rekao i da će u narednim tjednima podići minimalnu plaću za preko 3 tisuće posto, povećati korporativni porez i cijene snažno subvencioniranog benzina.

“Želim da se država oporavi i imam formulu za to. Vjerujte mi”, poručio je Maduro u obraćanju na državnoj televiziji.

No ekonomisti su skeptični hoće li to uspjeti vladi Venezuele kojoj nedostaje sredstava, nosi se s američkim sankcijama i ne vraća novac svojim kreditorima.

Venzeuela stopama Jugoslavije

Tako je Madurova Venezuela klizi stopama bivše Jugoslavije jugokomunističkog diktatora Josipa Broza Tita. Naime, potkraj 1979., uoči izbijanja krize, savezna vlada je odlučila devalvirati dinar za oko 30 % kako bi stimulirala izvoz, a poskupila uvoz kao odgovor na katastrofalni trgovinski deficit i goleme otplate dugova.

Kada je Tito umro, devalvacije su se redale jedna za drugom sve do raspada Jugoslavije.

U duhu poratne socijalističke tradicije reakcija na krizu bila je takva da su u mnogim općinama uvedeni bonovi za kavu, ulje, šećer, deterdžente i ostale osnovne potrepštine.

I u slučaju Venezuele i u slučaju Jugoslavije, razlog devalvacije valute ili takozvanih “brisanja nula s novčanica” zbog hiperinflacije jest želja režima da “ubrzanim razvojem” postignu što veći legitimitet i podršku što šire javnosti kako ne bi došlo do pobune. U oba slučaja do same krize došlo je zbog niske stručnr razine centralnih privredno-političkih rukovodstava.

Na samom kraju definitivnog kraja SR Jugoslavije, 1993. godine, inflacija je iznosila čak 19.810,2%, a Narodna banka SRJ krajem 1993. godine na vrhuncu hiperinflacije izdala je novčanicu od 500 milijardi dinara s likom Jovana Jovanovića Zmaja. Cijene su se udvostručavale svakih 16 sati.

Inflacija će ove godine dostići milijun posto

Stručnjaci upozoravaju kako će već mizerne plaće stanovnika te države pasti još niže, a da će tvrtke teško preživjeti povećanje poreza i minimalne plaće.

“Uslijed ove agresivne devalvacije i monetarne ekspanzije zbog plaća i bonusa očekujemo mnogo agresivniju razinu hiperinflacije. Pogotovo u kontekstu u kojem se ne vjeruje u zaustavljanje pretjeranog tiskanja novca. Najgore od svih svijetova”, smatra lokalni ekonomist Asdrubal Oliveros iz savjetničke tvrke Ecoanalitica.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će inflacija u Venezueli ove godine dostići milijun posto.

Nakon desetljeća visokih cijena nafte koje su potaknule potrošnju u toj članici OPEC-a mnogi siromašni građani danas su primorani kopati po smeću u potrazi za hranom jer su im se plaće svele na nekoliko dolara mjesečno.

Stotine tisuća stanovnika Venezuele emigrirale su u ostale zemlje Južne Amerike u jednoj od najgorih migracijskih kriza.

“Svjetski prvaci u ekonomskim katastrofama!” napisao je na Twitteru čelnik opozicije Henrique Capriles nakon Madurove najave.

“Nijedan stanovnik Venezuele ne zaslužuje živjeti u ovoj tragediji niti da ovi nesposobni ljudi unište našu naciju!”.

Američki predsjednik Donald Trump u ožujku je potpisao izvršnu uredbu kojom se zabranjuje bilo kakva američka transakcija u koju je uključen petro, a američki dužnosnici su tu kriptovalutu prozvali prijevarom.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina