LGBT aktivizam: U Crnoj Gori sklopljeno prvo ‘životno partnerstvo’ između dvije žene

Foto: epa

Zastupnici dijela vladajuće koalicije u Crnoj Gori podržani od strane oporbenih SDP-a i DEMOS-a usvojili su 1. srpnja Zakon o istospolnom partnerstvu, za čije je usvajanje bio potreban 41 glas od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu, prenosi Nova TV.

Usvojeni zakon predviđa da istospolni partneri mogu sklapati brak, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na mirovinu i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da zajedno brinu o djeci, ali i obvezu da se brinu o djetetu svog partnera ako nema bliže obitelji. Prijedlog ne sadrži izričitu odredbu da mogu usvajati djecu, no dozvoljava zajedničku brigu o djeci jednog/e od partnera/ica.

Prvo životno partnerstvo osoba istoga spola zaključeno je u općini Budva, a u pitanju su dvije žene koje žive i rade izvan Crne Gore.

“One su se obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu osoba istoga spola, odnosno 15. srpnja 2021. godine. Naravno, mi smo kao općina poduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi s istim mogli nesmetano primjenjivati. Osigurali smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo vijećnika u skladu sa spomenutim Zakonom”, kazala je za vijesti.me tajnica za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

“Tijekom same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Općine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a riječima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primijenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnericama u zajedničkom životu”, dodala je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr