Milorad Popović: U Crnoj Gori vrši se progon i diskriminacija pisaca i novinara zbog zločinačkog plana uništenja jedne europske kulture

crnoj gori
Foto: snimka zaslona

Na konferenciji međunarodnog PEN-a (međunarodno udruženje književnika), koja se održala od 12. do 14. svibnja u Zagrebu govorio je Milorad Popović, predsjednik CDNK i član crnogorskog PEN-a. Prenosimo njegovo izlaganje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suvremenoj Europi, onom dijelu koji je pripadao komunističkom svijetu, tri su nacije kojima se brutalno negira pravo na odjelitu književnost, jezik i kulturu. Riječ je o imperijalnoj ideologiji moćnijih država-nacija, koju provode prema manjim, nedovoljno konsolidiranim, takozvanim podijeljenim jezičnim, kulturnim i političkim entitetima: ukrajinskoj, bjeloruskoj, crnogorskoj naciji. Ukrajinsko i bjelorusko pitanje, za razliku od crnogorskog, prvenstveno zbog brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, i značaja Moskve u geopolitičkom, vojnom i ekonomskom smislu, u fokusu je globalnog javnog mnijenja.

Pretvaranje crnogorskog društva i države u zemlju „srpsko-ruskog sveta“

Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, u režiji ruske vojne obavještajne službe GRU, i kontinuirane velikosrpske pretenzije na suverenost i nezavisnost Crne Gore, kao i eksplicitno negiranje crnogorske nacije, dosad nisu bili u fokusu europskog javnog mnijenja. Jer, moćne rusko-srpske propagande mreže u velikoj mjeri su uspjele uvjeriti čelnike i medije demokratskih zemalja – kojima je Crna Gora od perifernog značenja zbog svojih skromnih teritorijalnih dimenzija i maloljudnosti – da je aktualni režim u Podgorici, koji je došao na vlast uz financijsku, propagandnu, i diplomatsku potporu Beograda i Moskve, u stvari reformski, demokratski i proeuropski opredijeljen.

S obzirom na Povelju međunarodnog PEN-a, koja je određena zaštitom jezika, pisaca i novinara, neću ulaziti u širu elaboraciju društvenih i političkih prilika u Crnoj Gori: ali, nužno je ukazati na nedemokratsku prirodu marionetske vlasti u Podgorici, čiji je zadatak nasilno preoblikovanje kulturnog i nacionalnog karaktera Crne Gore. Pretvaranje crnogorskog društva i države u zemlju „srpsko-ruskog sveta“ provodi se u represivnoj i propagandističkoj kampanji, kriminaliziranjem suverenističke proeuropske opozicije i sistematskim razaranjem povijesnog, političkog, religijskog i kulturnog identiteta, multikulturalnosti i sekularizma. Ova mračna ideologija je poseban akcent stavila na diskriminaciju pisaca, novinara, izdavača, strukovnih organizacija, medija, koji promoviraju crnogorski jezik i književnost, slobodu izražavanja, multikulturalnost i građanske vrijednosti. U prilog ovim tezama navodim nekoliko zornih primjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore, u državnom je parlamentu mahao mojom fotografijom, kao potjernicom, ne spominjući mi ime: na mafijaški način pokušavajući me zastrašiti, kompromitira i dodatno izloži prijetnjama njegovih sigurnosnih službi, paravojnih i kriminalnih struktura bliskih režimu.

Abazović je tražio da se Andreju Nikolaidisu, najpoznatijem crnogorskom piscu srednje generacije, oduzme status Istaknutog kulturnog stvaratelja, koji je dobio na osnovu kriterija propisanih Zakonom o kulturi. Nije suvišno podsjetiti da su stečena prava piscima i intelektualcima oduzimana jedino u nacifašističkim i komunističkim režimima.

Crnogorski PEN iz državnog budžeta nije dobilo niti jedan euro

Sudjelovanje Sretena Vujovića, potpredsjednika crnogorskog PEN-a, u mirnim građanskim demonstracijama, režim je inkriminirao kao kazneno djelo, koje se prema crnogorskim zakonima presuđuje do tri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade je, u staljinističkom duhu, prijetio i urednicima nezavisnih medija, Darku Šukoviću, Drašku Đuranoviću, Ljubu Filipoviću, da će otkriti javnosti: tko im financira medije, kreditira stanove, o kome se pogrdno izražavaju u privatnim razgovorima! Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, čiji sam predsjednik, u posljednje tri godine iz državnog budžeta nije dobilo niti jedan euro!

Zbog izostanka državne potpore izdavači koji su targetirani od velikosrpskih vlasti, kao i časopis “Ars”, koji je dio mreže srednjoeuropskih časopisa “Revija u reviji”, uskoro će prestati s radom.

Vlasti prijete gašenjem Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, jedine visokoškolske ustanove koja se oduprla procesu marginalizacije i negiranja crnogorskog jezika i književnosti. U više od dvije trećine općina u Crnoj Gori, gdje su na vlasti stranke pod patronatom Beograda i Moskve, nisu dozvoljene promocije pisaca i knjiga koji se ne uklapaju u velikosrpski kulturno-ideološki koncept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Radio televiziji Crne Gore, koja je nominalno javni servis građana, nije moguće promovirati djela nepodobnih književnika, umjetnika i naučnika. (Direktor RTCG je zabranio novinarima da se u svojim prilozima služe jotovanom varijantom crnogorskog jezika, koja je oficijelno kodificirana.) Pisci i umjetnici crnogorske nacionalnosti, osim dvoje-troje koji su iz egzistencijalnih razloga pristali na kolaboraciju s režimom, smijenjeni su s rukovodećih funkcija u resorima kulture i prosvjete bez valjanog obrazloženja, iako imaju stručne reference i profesionalne uspjehe.

Na sličan način vrši se progon profesionalnih novinara: s nacionalnog javnog servisa najbolji i najiskusniji urednici su smijenjeni, profesionalno i materijalno degradirani, jer nisu pristali biti dio kleronacionalističke propagande. Također se najavljuje smjena uredništva podgoričke Gradske televizije, lokalnog javnog servisa, trenutno jedine televizije, u kojoj još imaju pristup opozicijski političari i intelektualci.

U Crnoj Gori nije u pitanju eminentno geopolitika

Bezbrojni su primjeri govora mržnje, koji se katkad koristi i vokabularom tipičnim za nacifašističke režime. Bliski suradnik novoizabranog predsjednika Crne Gore nedavno je rekao da Cetinje, grad koji je prepoznat kao simbol multikulturalnosti i tolerancije, te glavni centar otpora velikosrpskoj asimilaciji Crnogoraca, treba „dekontaminirati“. Pojam „dekontaminacija“ svojevremeno je upotrebljavao Hermann Göring, u svojim instrukcijama za tzv. konačno rješenje židovskog pitanja. Izjava režimskog ideologa ima dodatno značenje, zato što je Cetinje devedesetih godina prošlog stoljeća bilo grad s najmasovnijim antiratnim pokretom na prostoru ex Jugoslavije. I danas ovaj grad nastavlja tradiciju otpora nasilju, ratnim zločinima i okupacijama, i više od dvjesto dana, duže od bilo kojeg drugog grada u Europi, organizira protestne šetnje protiv ruske agresije na Ukrajinu.

>Milorad Popović o padu Crnogorske Vlade: ‘Od samog njenog sastava – to je bila grupa fanatika i šarlatana’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, u Crnoj Gori nije u pitanju eminentno geopolitika: hoće li nadvladati i trajno se stabilizirati prokremaljska velikosrpska vlast, već je riječ o ljudskim pravima pripadnika jedne europske kulture i nacije kojoj prijeti asimilacija i nestanak. Primjeri koje sam naveo o sistematskoj diskriminaciji i asimilaciji nacionalnih Crnogoraca, i diskriminacije ostalih građana koji se odupiru velikosrpskom nacionalizmu, nastavak su iste ideologije što je pokrenula četiri rata prije tridesetak godina, u kojima je izvršen urbicid i genocid, ubijeno preko sto pedeset tisuća i protjerano nekoliko milijuna ljudi.

Osuditi sve oblike kršenja individualnih i kolektivnih prava u Crnoj Gori

Elem, proces konačnog rješenja crnogorskog pitanja u režiji velikosrpskih imperijalista u nekim segmentima je u završnoj fazi, što potvrđuje činjenica da se od kraja osamdesetih godina do danas – za tri i po desetljeća – broj nacionalnih Crnogoraca u Srbiji smanjio više od sedamsto posto – sa sto četrdeset sedam na dvadeset hiljada. Nedavno je Vlada Crne Gore, mimo propisa, najavila da će se u jesen tekuće godine provesti popis stanovništva, mimo utvrđenih propisa, koji zabranjuju da se u istoj kalendarskoj godini održavaju državni izbori i popis stanovništva. Zbog toga treba očekivati da će režim svim sredstvima, prema instrukcijama Beograda, raznim manipulacijama i ucjenama, sve učiniti da broj nacionalnih Srba bude veći od broja Crnogoraca. Jer je to jedan od uvjeta da se promijeni Ustav, da bi Crna Gora postala još jedna država srpskog naroda.

Da zaključim, u Crnoj Gori danas se masovno krše ljudska prava, vrši progon i diskriminacija pisaca i novinara, u kontekstu zločinačkog plana asimilacije i uništenja jedne europske kulture i nacije. Nacionalni Crnogorci, u vlastitoj državi, u kojoj su prema posljednjem popisu stanovništva relativna većina, imaju manja prava u domeni jezika, kulture, slobode izražavanja, od bilo koje manjinske nacionalne zajednice u Europi.

Stoga, pozivam međunarodni PEN centar, da u skladu sa svojom Poveljom, osudi sve oblike kršenja individualnih i kolektivnih prava u Crnoj Gori, posebno prema piscima, novinarima, medijima, izdavačima, strukovnim književnim udruženjima, prenosi Antena M.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.