Ministarstvo: Ponašanje vlade Republike Srpske cijelu BiH vodi u izolaciju

Foto: Fah

Zbog blokada koje nameću vlasti Republike Srpske Bosna i Hercegovina ostat će izolirana od integracijskih procesa koji bi trebali povezati regiju a te činjenice svjesni su i u Europskoj komisija koja takvo ponašanje oštro osuđuje, upozorili su u ponedjeljak iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na predstojećem summitu Berlinskog procesa suradnje najutjecajnijih država EU-a i država s područja jugoistočne Europe zakazanom za 12. i 13. srpnja u Trstu očekivalo se potpisivanje sporazuma o uspostavi Prometne zajednice jugoistočne Europe.

Sporazumu su trebale pristupiti BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.
 Ispostavilo se kako unutar BiH o tome nije moguće postići dogovor s obzirom da mu se protive vlasti u Banjoj Luci s obrazloženjem kako su u RS-u nepremni za početak primjene standarda u oblasti prometa koji vrijede u EU-u.

To pitanje pokrenuto je i na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU-a koji je u ponedjeljak održan u Bruxellesu pod predsjedavanjem visoke predstavnice EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Iz Ministarstva vanjske trgovine BiH kojemu je na čelu Mirko Šarović potvrdili su kako je među dužnosnicima EU-a “veoma loše odjeknula vijest o blokadi pristupa BiH prometnoj zajednici”.

U Bruxellesu je, kako je izjavio Šarović, zatraženo od vlade RS “da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju”.

Prometna zajednica jugoistočne Europe zamišljena je kao korak ka integraciji regije u europsku prometnu zajednicu na temelju zakonodavstva Europske unije te kao poticaj integraciji cestovnog, željezničkog, unutarnjeg vodnog i pomorskog prometa kao i razvitku prometne mreže između Europske unije i država-potpisnica.

Zbog nastalih problema unutar BiH visoka predstavnica Mogherini osobno je zatražila da vlasti RS prekinu s opstrukcijama jer će zbog njihova odnosa Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja regije koja neće pristupiti prometnoj zajednici.

Ministar Šarović dodatno je ocijeno kako su vlasti RS svima poslale lošu poruku.

“Mislim da je to loša poruka. Nemamo puno vremena da stvari isprave, ali mi ćemo i dalje inzistirati i tražiti od nadležnih vlasti (RS) da daju suglasnost za pristup BiH ovom važnom tijelu. U protivnom riskiramo ostati bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti”, kazao je Šarović.

Ministar prometa RS Neđo Trninić je u ponedjeljak ustvrdio kako u tom entitetu ne blokiraju sporazum nego traže njegovu izmjenu u dijelu koji se odnosi na željezničko povezivanje jer drže kako bi u predloženoj formi taj dokument Željeznice RS doveo u nepovoljniju situaciju.

Kazao je kako je očekivao da će vladu RS netko pozvati na razgovore o tome no to se nije dogodilo. U Banjoj Luci i dalje očekuju da EU i sve države regije svoju politiku prilagode njihovim zahtjevima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij