Mikulić: Na idućoj sjednici pokreće se procedura o promjeni imena Trga maršala Tita

Foto: Fah

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) izjavio je u ponedjeljak nakon izbora za predsjednika kako je za HDZ bitno da drugi put u zadnjih 17 godina ima predsjednika Skupštine grada Zagreba, drugog parlamenta Republike Hrvatske.

“Osnovni princip demokracije je volja većine. Prema tome, je li s jednim glasom ili s više glasova, u ovom trenu mislim da nije bitno. Dobili smo onaj broj glasova koji je trebalo dobiti. Prema tome, bitno je za HDZ da drugi put u zadnjih 17 godina ima predsjednika Skupštine grada Zagreba, dakle, drugog parlamenta Republike Hrvatske”, izjavio je Mikulić novinarima u Staroj gradskoj vijećnici, gdje je danas konstituirana Gradska skupština. Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, bio je predsjednik Skupštine i u prošlom sazivu.

Podsjetio je da je danas nakon izbora pozvao sve gradske zastupnike na suradnju. “Prema tome, probat ćemo napraviti da se složimo o svim bitnim prioritetnim programima i da zajedno to podržimo jer interes Zagrepčanki i Zagrepčana, odnosno građana grada Zagreba je iznad svega”, istaknuo je Mikulić.

Na pitanje je li “politička trgovina” pitanje preimenovanja Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, Mikulić je odgovorio da HDZ ne trguje.

“Ako se sjetite u prošlom sazivu Skupštine, mi smo dva puta išli s tom inicijativom, nažalost, nismo bili dobili većinu. (…) Sada su se stvorili uvjeti. Prema tome, mi ćemo podržati promjenu naziva najljepšeg trga u Trg Republike Hrvatske”, poručio je Mikulić.

Na pitanje kada bi se trebao naći taj prijedlog na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine, Mikulić je odgovorio da će se naći na dnevnom redu kad se dogovore kad će biti sljedeća sjednica. A na pitanje je li to nakon Velike Gospe, odgovorio je da će se na sjednici Predsjedništva Skupštine potpredsjednici i predsjednici svih klubova dogovoriti kada će biti sljedeća sjednica.

Novinare je zanimalo i što sve stoji u sporazumu o suradnji koji su potpisali stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i njezini partneri s HDZ-om i strankom Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku. Novinare je zanimalo i što je sve dobila stranka Brune Esih.

Mikulić je rekao kako ne bi razgovarao o tome “tko je što dobio” jer to nije bila njihova tema razgovora.

“Mi, kada smo razgovarali, razgovarali smo o sporazumu o jednoj stabilnoj, ozbiljnoj većini u Skupštini grada Zagreba kako bi iz grada Zagreba mogli poslati jasnu i nedvosmislenu poruku političke stabilnosti prema cijeloj Hrvatskoj i svim drugim gradovima, općinama i županijama.”

Na novinarsku tvrdnju kako je riječ o “jako tankoj većini”, Mikulić je rekao kako je to – ako se gleda matematički – više od 50 posto. “A ja ću vam reći da svi oni koji dobiju preko 50 posto kada ih se bira formiraju poziciju. I malo pogledajte kako je to bilo nekada u Hrvatskom saboru, gdje se na jedan, dva glasa, četiri godine imala politička stabilnost”, dodao je.

Na pitanje može li reći barem pet stvari koje su u tom sporazumu, osim promjene imena Trga maršala Tita, Mikulić je istaknuo kako taj sporazum nije onakav kakav novinari misle da jest.

“Nije se stavilo na stol i bilo predmet političke trgovine, nego se razgovaralo o konstituiranju Skupštine s jednom većinom koja se dokazala na glasovanju u Skupštini grada Zagreba. Dakle, 26 od 51, prema tome – to je većina”, rekao je.

Novinare je upitao otkud im to da je u sporazumu nešto vezano za Trg maršala Tita, a oni su mu odgovorili kako to kažu zato što sporazum nije potpisan dok 26 zastupnika nije dalo svoj potpis.

“Ja mislim da nemate dobre informacije. Dakle, razgovarali smo o tome što je to skupštinska većina. Imate odbore u Skupštini, dio je pripao poziciji, dio je pripao opoziciji. Dakle, to je bio predmet razgovora kao i projekti u sporazumu. Imate 17 projekata vezanih za bolji i kvalitetniji život u gradu Zagrebu”, rekao je Mikulić. Dodao je kako je, primjerice, jedan od projekata izgradnja dječje bolnice te obnova fasada.

Istaknuo je kako je sve ono što su u HDZ-u govorili i prihvatilo kao amandman prilikom donošenja proračuna te sve ono što se najavljivalo u kampanji ugrađeno u taj sporazum.

“Dakle, on u sebi u točki, u članku dva, ima 17 stavaka”, dodao je Mikulić.

Na opasku novinara da je jedan od tih stavaka izgradnja tramvajske pruge za Zračnu luku, čemu se HDZ snažno protivio u kampanji, Mikulić je odgovorio novinaru kako – ako je vidio taj sporazum, kao što tvrdi – misli da krivo interpretira ono što piše.

Na pitanje kada će Gradska skupština glasovati o promjeni imena Trga maršala Tita, Mikulić je podsjetio da se na idućoj sjednici pokreće procedura. Objasnio je da ta procedura ide tako da se to mora uputiti vijećima gradske četvrti, pa se spušta na mjesne odbore. “Za oko 30 dana se mora odgovoriti na zahtjev koji će Skupština uputiti prema tijelu”, rekao je Mikulić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij