Nova sutkinja Vrhovnog suda SAD-a: ‘Radit ću neovisno o političkim preferencijama, čuvajući Ustav’

Foto: snimka zaslona

Američki Senat potvrdio je Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnoga suda, a ona je u svom govoru naglasila razdvajanje dužnosti od političke preferencije.

“Proces potvrde mi je jasno pokazao jednu od temeljnih razlika između saveznog pravosuđa i Senata. Možda je najvažnija uloga političkih preferencija. Posao senatora je da slijedi političke preferencije. Zapravo bi bilo zanemarivanje dužnosti da političke ciljeve ostavi po strani. Suprotno tome, posao suca je da se odupre političkim preferencijama. Bilo bi zanemarivanje dužnosti da im se prepuste. Savezzni suci se ne biraju na izborima, stoga nema osnove za tvrdnju da njihove sklonosti odražavaju one koje imaju ljudi”, rekla je Barrett.

(FOTO, VIDEO) Senat potvrdio Trumpovu kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

“Ovo razdvajanje dužnosti od političke preferencije ono je po čemu se pravosuđe razlikuje među tri grane vlasti. Sudac mora biti neovisan ne samo od Kongresa i predsjednika, već i od privatnih uvjerenja koja bi ga inače mogla pokretati. Sudska zakletva obuhvaća bit sudske dužnosti: vladavina zakona uvijek mora prevladati”, rekla je Barrett.

> (VIDEO) Trump za novu sutkinju Vrhovnog suda nominirao katolkinju i majku sedmero djece

> Tko je Amy Coney Barrett, Trumpova kandidatkinja za Vrhovni sud?

> SAD: Vrhovni sud dijelom prihvatio zakon koji nalaže da se treba pokapati ostatke nerođenog djeteta, hoće li donijeti odluku o ukidanju selektivnih pobačaja?

> Pravosudni odbor Senata prihvatio nominaciju Trumpove kandidatkinje za Vrhovni sud 

Svoje imenovanje je nazvala “privilegijom da služi svojoj zemlji”.

“Moji Amerikanci, iako se suci ne biraju na izborima, ipak radimo za vas. Ustav uspostavlja vladavinu zakona i sudsku neovisnost koja je toliko bitna. Prisega koju sam položila znači kako ću svoj posao obavljati bez ikakvog straha i favoriziranja i da ću to činiti neovisno o politici i vlastitim preferencijama. Volim Ustav i demokratsku republiku koju on uspostavlja i posvetit ću se njegovom očuvanju. Hvala vam”, istaknula je Barrett.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr