(FOTO, VIDEO) Senat potvrdio Trumpovu kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

epa08776633 United States President Donald J. Trump (L) and Justice Amy Coney Barrett (R) pose for a photo on the Blue Room Balcony of the White House in Washington, DC, USA, 26 October 2020. EPA/Ken Cedeno / POOL

Američki Senat potvrdio je Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnoga suda. Potvrđena je sa republikanskom većinom od 52 glasa, dok su svi demokrati glasovali protiv, a s njima i republikanska senatorica iz savezne države Maine, Susan Collins, što čini ukupno 48 glasova protiv.

Nakon što je potvrđena u Senatu, Barrett je prisegnula u Bijeloj kući na ceremoniji koju je vodio sudac Clarence Thomas, a na podiju pored nje stajali su njezin suprug i predsjednik Donald Trump.

Njezino imenovanje ujedno je politička pobjeda Trumpa i republikanaca u Senatu, tjedan dana uoči predsjedničkih izbora.

Dolaskom Barrett u Vrhovnis sud ravnoteža se na najvišem američkom sudu ponovno mijenja u korist republikanaca – republikanski predsjednici nominirali su šest od devet sadašnjih sudaca Vrhovnog suda.

> (VIDEO) Trump za novu sutkinju Vrhovnog suda nominirao katolkinju i majku sedmero djece

> Tko je Amy Coney Barrett, Trumpova kandidatkinja za Vrhovni sud?

> SAD: Vrhovni sud dijelom prihvatio zakon koji nalaže da se treba pokapati ostatke nerođenog djeteta, hoće li donijeti odluku o ukidanju selektivnih pobačaja?

> Pravosudni odbor Senata prihvatio nominaciju Trumpove kandidatkinje za Vrhovni sud 

Trump je nominirao Barrett za sutkinju Vrhovnog suda nakon smrti sutkinje Ruth Bader Ginsburg.

Tko je Amy Coney Barrett?

Amy Coney Barrett rođena je 1972. godine u obitelji Michaela, odvjetnika, i Linde, učiteljice francuskog. Odrasla je u New Orleansu (savezna država Louisiana) kao najstarija od sedmero djece. Završila je katoličku srednju školu dominikanskih sestara, a nakon toga je diplomirala magna cum laude englesku književnost na Rhodes Collegu. Nakon diplomiranja, započela je sa studijem prava na katoličkom, isusovačkom Sveučilištu Notre Dame. Svoj odabir je obrazložila željom da studira na mjestu koje će biti poticajno i za njezin intelektualno-profesionalni razvoj, ali i za razvoj nje kao osobe. Za vrijeme studija bila je izvršna urednica Pravne revije, a 1997. je diplomirala summa cum laude kao najbolja studentica u generaciji.

Nakon Pravnog fakulteta Sveučilišta Notre Dame, dvije godine provela je kao sudski savjetnik dvojice važnih federalnih sudaca, suca Silbermana na Federalnom prizivnom sudu u Washingtonu te suca Scalije na Vrhovnom sudu. Suca Scaliju je spomenula u ružičnjaku Bijele kuće prilikom objave njezine nominacije za mjesto na Vrhovnom sudu rekavši kako, iako je radila sa sucem Scalijom prije više od 20 godina, lekcije koje je tada naučila još imaju odjeka te da je njegova pravna filozofija i njezina. Usto je istaknula kako: “sudac mora primijenjivati zakon onako kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i oni moraju biti odlučni u ostavljanju po strani bilo kakvih političkih stavova koje mogu imati.”

Nakon rada sa sucem Scalijom na Vrhovnom sudu, provela je nekoliko godina radeći kao odvjetnica da bi karijeru nastavila graditi kao sveučilišna profesorica, prvo na Sveučilištu George Washington, a nakon toga na svom matičnom Sveučilištu Notre Dame.

 

Godine 2017. predsjednik Trump ju je imenovao za sutkinju na Federalnom prizivnom sudu u Chicagu, te je prilikom glasovanja o njenoj nominaciji u Senatu 55 senatora glasalo za, a 43 protiv. Tom prigodom joj je demokratska senatorica Feinstein s obzirom na činjenicu da je sutkinja Barrett praktična katolkinja i da se protivi pobačaju, nakon njezina odgovora na pitanje o odluci Vrhovnog suda o pravu na pobačaj (Roe protiv Wadea, 1973.) rekla kako “dogma živi glasno u Vama i to brine.” Ovaj ispad osuđen je kao primjer diskriminacije po vjerskoj osnovi od dijela javnosti.

Supruga Jesseja je upoznala dok je studirala pravo. Imaju sedmero djece: Emme, Vivian, Tesse, John Petera, Liama, Juliete i Benjamina. Vivian i John Peter rođeni su na Haitiju, a najmlađi Benjamin kojeg je Coney Barrett opisala kao miljenika braće i sestara, ima Downov sindrom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr