1. siječnja – Blažena Bogorodica Marija – od početka godine štiti nas njezin zagovor

Bogorodica
Raffaello: Bogorodica, javno vlasništvo

Danas je Blažena Djevica Marija Bogorodica, spomendan kojim Novu godinu započinjemo na najljepši mogući način – proslavom velikog marijanskog blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naziv Bogorodica (grčki Theotokos), počasno je ime za Mariju, Isusovu majku. Zabilježeno je da se javlja na Istoku u IV. stoljeću. Ustaljeno je u općoj Crkvi na temelju teoloških, kristoloških i marioloških rasprava. Svečano je prihvaćeno 431. na Općem crkvenom saboru u Efezu, i otada se koristi i na Zapadu (latinski Dei gentrix i Mater Dei).

Danas nam Crkva stavlja pred oči najveću Marijinu odliku – njezino bogomajčinstvo. Kod navještenja Isusova rođenja anđeo govori Mariji: „Duh Sveti sići će na te, sila Previšnjega zasjenit će te; zato će se dijete koje ćeš roditi zvati svetim, Sinom Božjim…” (Lk 1,35). Marija je ljudski stvor i osoba koja je Kristu dala samo ljudsku narav s kojom je bitno sjedinjena, a koja također pripada drugoj božanskog osobi.

Kada se Marija u Crkvi od najstarijih vremena naziva i časti kao Bogorodica, onda Crkva u tome časnom nazivu ispovijeda svoju vjeru u veliku tajnu utjelovljenja. Po njoj su u Kristu nedjeljivo i nepomiješano sjedinjene u jednoj osobi dvije naravi: božanska i ljudska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrde da je Marija Bogorodica

Crkveno učiteljstvo ponovno je potvrdilo tu istinu prigodom 1500. obljetnice Efeškoga sabora u enciklici Pija XI. Lux veritatis (Svjetlo istine), na II. vatikanskom saboru u dogmatskoj konstituciji o Crkvi i u Ispovijesti vjere Pavla VI.

Za potvrdu te istine nalazimo jasne tekstove već kod najstarijih crkvenih pisaca. Počevši od Svetog Pisma. U Svetom pismu Elizabeta se obraća Mariji: „Otkud meni ta milost, da mati mojega Gospodina dolazi k meni?“.

Sveti Ignacije Antiohijski (kraj 1. stoljeća i početak 2. stoljeća) kaže da je Marija rodila Boga, a Tertulijan u 3. stoljeću da je od Marije Bog rođen. To je neprekinuta vjera Crkve od njezinih početaka pa do danas, koju radosno slavimo u današnjoj svetkovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našim vjernim čitateljima i podupirateljima u Novoj godini od srca želimo zaštitu i blagoslov Majke Božje, Blažene Djevice Marije Bogorodice te obilje zdravlja i radosti, a iznad svega puninu Božjega blagoslova!

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.