Novi argentinski predsjednik, libertarijanac Milei, snažno se protivi pobačaju; evo njegovih argumenata

Milei
Foto: Fah/Javier Milei

Pobjednički kandidat za mjesto predsjednika Argentine na izborima od 19. studenog, Javier Milei, poznat je, među ostalim, i kao protivnik pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milei svoj argument predstavlja kao “liberalni”, odnosno on drži kako su liberalizam i pravo na pobačaj nespojivi, zbog toga što liberalizam polazi od “načela izostanka agresije (non aggression principle)”.

Možda će vas zanimati

Pobjeda libertarijanca Javiera Mileia na argentinskim predsjedničkim izborima

Argentina je dobila novog predsjednika – desnog libertarijanca, koji je građanima obećao radikalne promjene.Tekst se nastavlja ispod oglasa Kako prenosi Reuters, argentinski su glasači u...

Libertarijanski argument?

Treba pritom biti svjestan kako je Milei libertarijanac, odnosno radikalni politički liberal – on sam će u razgovoru s Tucker Carlsonom naglasiti da se tako identificira stoga što engleska riječ “liberal” danas ima drugačije konotacije.

To znači da on zagovara dosljedno pridržavanje načela maksimalne slobode pojedinca, na osnovi prava na poštovanje i uživanje načela izostanka agresije, prava na privatno vlasništvo, slobodu odlučivanja i udruživanja, te prava na život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libertarijanci kao glavnu ugrozu tih temeljnih načela, koja smatraju prirodnima, vide upliv države u život pojedinca, jer, u onoj mjeri u kojoj se samosvjesni pojedinci drže tih prava, utoliko je upliv države u njihove živote suvišan i, samim tim, štetan.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Mileia u tom smislu neki komentatori nazivaju “anarho-kapitalistom”, odnosno zagovarateljem maksimalnog smanjenja državne prisile u obliku poreza, birokracije, kao i svih onih propisa koji na bilo kakav način reguliraju autonomiju pojedinca, gdje ovaj, navodno, svojim odlukama ne škodi drugim pojedincima, poput, recimo, propisa o obaveznom stavljanju pojasa pri vožnji, zabrana pušenja i sl.

Zbog čega se Milei protivi pobačaju?

U tom svjetlu treba promatrati i njegov argument protiv pobačaja, koji donosimo u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Tuckera Carlsona, zbog čega se protivi pobačaju, Milei odgovara:

“Zbog toga što, kao netko tko vjeruje u liberalizam – rekao bih da sam libertarijanac, jer na engleskom riječ ‘liberal’ znači nešto drugo, stoga bih rekao:”Kao libertarijanac” – vjerujem kako liberalizam podrazumijeva neograničeno poštovanje spram tuđeg života, što je pak ukorijenjeno u načelu izostanka agresije (‘non-aggression principle’) te zaštite života, slobode i private imovine.”

“Dakle, ako se držimo tih slobodarskih ideja, jedna od osnovnih stvari je obrana prava na život; filozofijski govoreći, zalažem se za pravo na život. Pored toga, tu je i znanstveno opravdanje za takav stav – posrijedi je činjenica da život počinje začećem. Upravo u tom trenutku počinje se razvijati novo biće, obdareno vlastitom, jedinstvenom DNA.”

“Premda je istina kako žena ima pravo na raspolaganje vlastitim tijelom, dijete u njezinoj utrobi nije njezino vlastito tijelo; a to znači da je pobačaj ubojstvo djeteta – koje omogućava i čini u moralnom smislu još težim nesrazmjer moći što je tu na djelu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pored toga, postoji još i matematički aspekt ovog pitanja. Naime, život je neprekidna veličina – kontinuum – s dva kvantna skoka: začećem i smrću. Svaki prekid intervala između njih je ubojstvo.”

Slab argument?

Premda je Milei nesumnjivo u pravu kada kaže da život počinje začećem i završava smrću, te da je nasilni prekid života s predumišljajem po definiciji ubojstvo, činjenica da on za osnovu svog argumenta uzima libertarijansko načelo izostanka agresije, stavlja u pitanje snagu njegove pozicije.

Naime, načelo izostanka agresije odnosi se na pravo pojedinca na raspolaganje vlastitim životom, slobodnim odlučivanjem i imovinom bez ikakve vanjske prisile, ali pritom pretpostavlja i to da pojedinac posjeduje svijest o vlastitim interesima.

Neki od najradikalnijih zagovornika postnatalnog pobačaja rabe veoma sličan – ili čak katkad jednak – argument kako bi pokazali da se novorođenče ne može kvalificirati kao osobu.

Imajući u vidu Mileiovo razumijevanje braka (“ugovor”, a ne “institucija”) i LGBTIQ prava, poput slobodne izmijene rodnog identiteta (“svatko se ima pravo identificirati kako hoće”), treba imati u vidu kako bi on u budućnosti mogao neugodno iznenaditi one koji ga vide kao saveznika u svom protivljenju pravu na pobačaj i s tim usko povezanim problemima poput LGBTIQ prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.