Novi kubanski ustav: uvodi se privatno vlasništvo i ‘istospolni brakovi’, ostaje diktatura

Foto: epa

Kubanski zakonodavci usvojili su nacrt novog ustava koji izostavlja riječ ‘komunizam’ te priznaje istospolne brakove i privatno vlasništvo.

Nacrt novog ustava kojeg su u nedjelju usvojili zakonodavci Havane uključuje stavke koji po prvi puta navode koncept privatnog vlasništva i opisuju strana ulaganja važnima za gospodarski rast.

Razbijanje mitova: 10 izjava Che Guevare kojih se ne bi postidio ni Hitler

Prema novom dokumentu, budući predsjednici neće moći provesti više od deset godina u uredu, za razliku od Castra koji je vladao desetljećima, a uloga ‘predsjednika republike’ će biti razdvojena od glavnog čelnika Državnog vijeća. Do sad su one isto bile objedinjene u Fidelu Castru, a kasnije u njegovom bratu. Novi ustav će donijeti i ulogu premijera po prvi puta nakon 1976. godine.

Kubanska komunistička stranka ostaje jedina legalna stranka. Demokratski izbori nisu u planu. 

Kuba – zašto se desetljećima širi laž da je bilo sve loše prije revolucije i Castra?

Kubanski stanovnici razmotrit će sve reforme na javnim forumima u iduća tri mjeseca prije nego što odluče glasati za ili protiv njih na referendumu.

Brak će biti definiran kao dobrovoljna zajednica između dva pojedinca, a ne između muškarca i žene čime se otvara za istospolne brakove. Zaključak o istospolnom braku kroz ustavnu reformu zagovarala je zastupnica Mariela Castro, kćer bivšeg predsjednika Raula Castra.

Nakon revolucije na Kubi, koju su poveli Fidel, njegov brat, Che Guevara i ostali, homoseksualci su zatvarani u radne logore za preodgoj, a na homoseksualnost se gledalo kao na buržujsku dekadenciju. Prije revolucije na Kubi su bili brojni gay barovi i muške prostitutke, što je bio dio turističke ponude Kube i uz kocku i prostituciju jedan od razloga zašto su Amerikanci masovno posjećivali Kubu. Nakon revolucije, uveden je obavezan “preodgoj” homoseksualaca, a barovi u kojima su se okupljali homoseksualci i njihova okupljališta na “La Rampi” su službeno tretirani kao “središta kontrarevolucionarne aktivnosti“.

Castro je više puta isticao kako “na (kubanskom) selu nema homoseksualaca”, ističući kako su oni produkt buržoaske dekadencije, a smatrao je da se oni ne mogu uklopiti u revolucionarno društvo: “Mi nikad nećemo povjerovati da homoseksualac može utjeloviti zahtjeve i model ponašanja potreban da bi ga se smatralo pravim revolucionarom, pravim komunistom”, rekao je jednom Castro.

Danas, njegova nećakinja uvodi istospolne brakove na Kubu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina