Novi predsjednik Moldavije odlučno poručio: Nećemo slijediti diktate EU-a koji se protive našim nacionalnim interesima

Foto: fah

Da u Europi, a osobito na njenom istoku, raste otpor diktatima koji dolaze iz EU svjedoči i istup novoizabranog predsjednika Moldavije Igora Dodona. Ovih dana on je otišao u prvi službeni posjet i to ni više ni manje nego na noge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. To je bilo i ispunjenje njegovog obećanja nakon nedavne pobjede na izborima.

“Netko je bio vrlo ljut što sam otišao u Moskvu, a ne u Bruxelles. Ali svake godine moldavski migranti šalju u zemlju gotovo milijardu dolara”, što prema riječima Dodona, “čini oko polovice državnog proračuna i veći je od ukupnih stranih ulaganja”.

Jedan od razloga posjete Rusiji bio je taj što veliki broj Moldavaca, navodno njih čak 500.000, radi na privremenom radu u Rusiji.

„U Rusiji službeno radi oko 500 tisuća građana Moldavije. Za oko 50 tisuća naših građana, koji su sada u Moldaviji, zabranjen je ulazak u Rusku Federaciju, uglavnom zbog prekršaja u vezi migracijske politike. Jučer smo se u načelu složili u načelu da, ako to nisu ozbiljni prekršaji i ako nisu počinili neki zločin, nađemo rješenje da se oni mogu vratiti u Rusiju”, rekao je Dodon u intervjuu za RT.

Slično kao i Hrvatska, Moldavija ima probleme povećanog uvoza iz Europske unije u zemlju, ali zbog i sankcija prema Rusiji gdje je išao veći dio izvoza. Zbog toga gospodarstvo zemlje jako trpi.

“Moldavija je izgubila 50 posto izvoza u Rusiju. Međutim, isporuke moldavskih roba na europskom tržištu nisu porasle. Nismo dobili ništa. No, naši proizvođači su suočeni s još jednim problemom (povećanog uvoza op.), jer je naše tržište otvoreno za europske proizvođače”, rekao je Dodon.

Slično kao i Hrvatsku, Moldaviju napušta veliki broj ljudi.

“Svaki dan 109 ljudi službeno napusti Moldaviju. Danas imamo 700.000 umirovljenika i nezaposlenih 650.000. Hitna trebamo otvaranje novih radnih mjesta. Moramo se vratiti ruskom tržištu. Prošle godine su investicije bile su nekoliko puta manje. Sporazum s EU nam nije ponudio nikakve povlastice za privlačenje stranih investitora”, dodao je predsjednik Moldavije.

Stoga, Dodon tvrdi da neće slijediti diktate EU u onim stvarima koje idu protiv nacionalnog interesa Moldavije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RT