Foto: Fah

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu će razmatrati prijedlog izmjena izbornog zakona kojega je ranije, na prijedlog HDZ BiH, usvojio Dom naroda, no nema izgleda da on u toj formi bude konačno prihvaćen jer mu se protive političke stranke s bošnjačkim predznakom.

Dom naroda državnog parlamenta u srpnju je po hitnom postupku, glasovima hrvatskih i srpskih zastupnika, usvojio izmjene koje predviđaju uspostavu ad hoc etničkih područja za izbor članova Predsjedništva BiH te novi model izbora 15 zastupnika u Domu naroda, kao i uvođenje višečlanih izbornih jedinica iz kojih bi se biralo 35 članova gradskog vijeća od čega 26 izravno, a devet temeljem kompenzacijskih mandata.

Izmjene Izbornog zakona nužne su radi legalne provedbe općih izbora, planiranih za listopad 2018. godine, jer je Ustavni sud BiH ranije ove godine stavio izvan snage odredbe kojima je bio reguliran način izbora zastupnika u Domu naroda.

Bošnjačke političke stranke najavile su kako neće poduprijeti HDZ-ove prijedloge pa ta stranka sa svojih pet od ukupno 42 zastupnika neće moći presudno utjecati na ishod glasovanja, a može račuati na potporu samo zastupnika iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u utorak je novinarima kazao kako očekuje da će na Zastupničkom domu biti postignut barem dogovor o tome da se predložene izmjene razmatraju po redovitoj proceduri, što bi onda omogućilo širu raspravu i predlaganje izmjena prihvatljivih za sve.

Istaknuo je kako će u HDZ-u ipak nastaviti inzistirati na tome da se izborni zakon mijenja jer je to u interesu svih, a bitno je i za legitimnost izbora iduće godine, kao i za provedbu izbornih rezultata i uspostavu izvršne vlasti.

“Mi nismo naivni. Imamo i plan B i plan C”, kazao je Čović dodajući kako i od drugih aktera očekuje da jasno kažu kakve prijedloge nude i je li na tom tragu moguć dogovor.

Jedino što u HDZ-u drže bitnim, istaknuo je Čović, jest osigurati pravo svakog od tri konstitutivna naroda, pa tako i Hrvata, da sam bira svoje legitimne predstavnike u vlasti.

Izvor: hina/mt