Poplave se šire i na središnji dio BiH: Strahuje se od ponavljanja 2014.

Foto: Fah

Obilna kiša koja u Bosni i Hercegovini neprestano pada gotovo 24 sata u ponedjeljak popodne prouzročila je poplave i u sredšnjim dijelovima te zemlje nakon što je u jutarnjim satima došlo do izlijevanja nekih rijeka u sjevernoj Bosni.

U okolici mjesta Zavidovići iz korita se izlila rijeka Krivaja i poplavila nekoliko stambenih objekata. Voda se izlila i u podvožnjak na ulazu u Žepče s magistralne ceste koja od Bosanskog Broda i Doboja vodi ka Sarajevu.

Ta je je ključna prometnice djelomice potopljena u mjestu Prapratnica gdje su se na kolovoz izlile velike količine oborinskih voda pa vozila prometuju uz znatne poteškoće.

Tijekom velikih poplava koje su BiH zadesile u svibnju 2014. danima je bila blokirana ova ključna prometnica koja središnje dijelove zemlje povezuje s Hrvatskom. Žepče je pri tom posebice postradalo jer je cijelo središte mjesta bilo pod vodom.

“Svi smo na terenu, stalno primamo pozive. Stanovnici su u strahu, naročito nakon poplava 2014. Svi se boje što će se dalje dogoditi”, izjavio je kazao Nusmir Nahorović, dežurni operativni u vatrogasnoj postaji Žepče.

Poplave prijete i općini Usora a službe civilne zaštite upozoravaju kako neprestano prate stanje na rijeci Bosni gdje vodostaj raste pa se strahuje i od njenog izlijevanja.

Pojačana pripravnost na snazi je i u gotovo svim općinama koje gravitiraju vodenim tokovima na sjeveru Bosne. Posebne mjere proglašene su u Sanskom Mostu zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Sane.

Prvi stupanj obrane od poplava proglašen je u Kotor Varoši.
Iz akumulacijskog jezera Bočac na Vrbasu uzvodno od Banje Luke tijekom dana ispuštena je veća količina vode kako bi ono moglo primiti novu vodenu masu koji se očekuju u naredna dva dana i kako bi se na taj način od eventualnog plavnog vala zaštitilo područje Banje Luke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina