SAD i EU uvode nove sankcije Rusije zbog Ukrajine

Foto: fah

Sjedinjene Države su u petak u dogovoru s Europskom unijom, Australijom i Kanadom uvele nove sankcije ruskim čelnicima zbog “nastavka agresije u Ukrajini”, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Protiv šestero čelnika uvode se sankcije zbog zapljene ukrajinskih brodova u Kerčkim vratima blizu Krima i zbog njihova pomaganja pobunjenim separatistima na istoku Ukrajine.

Sankcijama se zamrzava imovina tih čelnika i zabranjuje se trgovanje s njima.

“Otkad je Rusija počela svoju agresivnu kampanju protiv Ukrajine” i okupaciju Krimskog poluotoka, “pokazali smo zajedno s prekoatlantskim partnerima odlučno protivljenje nezakonitom djelovanju Rusije, pa i njezinu napadu u Kerčkim vratima”, navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

“Pozivamo Rusiju da Ukrajini vrati zaplijenjene brodove i zatočene članove posade (…) te da poštuje suverenitet i cjelovitost ukrajinskog teritorija”, dodaje State Department.

Sankcije su uperene protiv četvero ruskih čelnika državne graničarske službe i obalne straže koji su u studenom 2018. sudjelovali u napadu na tri ukrajinska broda blizu Krima, navodi ministarstvo.

Dvadeset četiri ukrajinska mornara su “i dalje nezakonito zatvorena”, dodaje američka administracija.

Rusiju usto optužuju da nastavlja “okupaciju Krima a Kremlj je usto podupirao nezakonite izbore koje su ukrajinski separatisti proveli 11. studenog 2018.”, dodaje američko ministarstvo financija.

SAD je sankcionirao i dvojicu ukrajinskih separatista koji su sudjelovali u organiziranju tih izbora, Alekseja Najdenka i Vladimira Visockog kojima se zamrzava eventualna imovina u SAD-u a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje s njima.

Na toj crnoj listi koju je izradio Washington je i osam ruskih tvrtki, među kojima šest vojnih skupina koje su djelovale na Krimu.

Pod kaznom su i dva brodogradilišta, Zelenodoljsk, najveće rusko brodogradilište, proizvođač hidroakustične opreme Okeanpribor, tvornica dizelskih motora za rusku mornaricu Zvezda i proizvođač elektroničkih dijelova za rusku vojsku Fiolent.

Izvor: narod.hr/hina