SAD ima najviši udio samohranih roditelja na svijetu

Foto: Getty Images

Prema Istraživačkom centru Pew, SAD ima najviši udio samohranih roditelja na svijetu. U 2018. godini, gotovo četvrtina djece u SAD-u mlađe od 18 živjelo je u kućanstvu sa samohranim roditeljem u kojem nisu bile prisutne druge odrasle osobe osim odrasle djece. Samohrano roditeljstvo uglavnom zahvaća majke diljem svijeta. U SAD-u oko 20 posto djece živi samo s majkom, dok oko 5 posto živi samo s ocem.

U 2019. 49 posto afroameričke djece živjelo je u SAD-u s jednim roditeljem, kao i 28 posto latinoameričke djece i 21 posto djece bijelaca.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima drugu po veličini stopu samohranog roditeljstva, nakon čega slijede otočka nacija Sao Tome i Principe, Rusija i Danska. Jedina afrička zemlja u anketi s više od 15 posto djece koja žive sa samohranim roditeljem bila je Kenija. Neke od zemalja s najnižim stopama samohranog roditeljstva bile su Afganistan (1 %), Mali (1 %) i Turska (2 %).

Razvijene zemlje uglavnom predvode svijet po pitanju samohranog roditeljstva, što je uzrokovano i manjim brojem proširenih obitelji koje tamo zajedno žive. Roditelji koji ne žive s partnerom/partnericom već s djedovima i bakama, tetama, ujacima, rođacima ili čak nesrodnim odraslim osobama u anketi se nisu računale kao samohrani roditelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr