(FOTO) Sprem’te se sprem’te antifašisti: U Beogradu slavili antifašizam Draže Mihailovića

Beograd, 11.5.2019. - Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) organizirao je u nedjelju u Beogradu skup nazvan "Prva monarhistièka i antifašistièka šetnja - u slavu Draži", a nekoliko stotina pristaša monarhije i ravnogorskog èetnièkog pokreta Dragoslava Draže Mihailoviæa prošetalo je pješaèkom zonom u središtu grada. foto HINA/ TANJUG / ZORAN ZESTIC/ ua

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) organizirao je u nedjelju u Beogradu skup nazvan “Prva monarhistička i antifašistička šetnja – u slavu Draži“, a nekoliko stotina pristaša monarhije i ravnogorskog četničkog pokreta Dragoslava Draže Mihailovića prošetalo je pješačkom zonom u središtu grada.

Na čelu povorke bio je transparent “Prva monarhistička i antifašistička šetnja” s tiskanom krunom na lijevoj i desnoj strani, a sudionici su nosili zastave POKS-a i nekadašnje Kraljevine Srbije, slike kralja Petra Prvog Karađorđevića te Dragoslava Mihajlovića, pojedini odjeveni u replike odora nekadašnje vojske Kraljevine Srbije.

Na mjestu okupljanja, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, bili su postavljeni panoi s natpisima o odličjima koja su nekadašnji predsjednik SAD Harry Truman i francuski general Charles de Gaulle dodijelili Mihailoviću.

“Srbija je imala dva antifašistička pokreta”

Cilj današnjeg skupa, kako je rekao predsjednik POKS-a Žika Gojković, bio je da se pokaže kako su okupljeni “antinacisti i antifašisti” ponosni na “činjenicu da je Srbija imala dva antifašistička pokreta”, što podsjeća na izjavu bivšeg predsjednika RH Stipe Mesića iz devedesetih da je “Hrvatska dva puta pobijedila” u Drugom svjetskom ratu, u travnju 41. kad su ustaše došle na vlast i svibnju 45. kad su komunisti došli na vlast.

Ta je njegova ocjena trebala biti aluzija je na početak Drugog svjetskog rata kad se, kao pukovnik tadašnje jugoslavenske vojske Dragoslav Mihajlović, stavio na čelo pokreta koji se u rvim mjesecima rata borio protiv Nijemaca, a potom s četnicima koje je predvodio, stao na stranu njemačkih i talijanskih okupatora u borbi protiv partizana i komunista.

Mihailović, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran.

Gojković je poručio kako “POKS želi državu koja će biti servis građana”, te da je to mogućno “samo ako se Srbiji vrati pravo ime” – Kraljevina Srbija.

Svoj govor završio je porukom “Živio kralj”, na šta su okupljeni uzvratili “Hoćemo kralja”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina