Subotička gradska uprava ne želi udomiti skup o podrijetlu Bunjevaca

Foto: Konrad Zielinski /wikimedia commons

Organizatorima okrugloga stola o identitetskim prijeporima bunjevačkih Hrvata subotička uprava uskratila je pravo korištenja gradskog prostora, što je još jedan akt poniženja za vojvođanske Hrvate, priopćio je u srijedu Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH).

“ZKVH kao organizator Znanstveno-stručnog okruglog stola ‘Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata’, koji je trebao biti održan u petak u Gradskoj kući u Subotici, s nevjericom i zaprepaštenjem je primio k znanju odluku gradonačelnika da se isti u navedenom prostoru ne može održati”, stoji u priopćenju.

Tim prije je za organizatora poniženje veće, dodaje se, jer se ovaj interdisciplinarni znanstveni skup trebao organizirati temeljem ranijega dogovora o suradnji ZKVH i Katedre za manjinske zajednice i kulture Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, institucija čiji su osnivači dvije države.

Na skupu su svoje sudjelovanje najavili i poznavatelji bunjevačke kulturne i povijesne baštine iz Hrvatske i Mađarske, koji su svojim dosadašnjim znanstveno-istraživačkim radom uvelike pridonijeli boljem i svestranijem razjašnjenju identitetskih sastavnica i prijepora među bunjevačkim Hrvatima.

U priopćenju se ističe kako je zabrana održavanja znanstvenih rasprava, bez obzira na “osjetljivost” teme, svojstvena manirima autoritarnih i nedemokratskih vlastodržaca. Za hrvatsku zajednicu u Srbiji, navode iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, ova zabrana ima dodatnu težinu.

“Ovom gestom subotičkog gradonačelnika Hrvatima je u Srbiji, ukoliko žele nešto više predstaviti od plesa i tambura, još jednom rečeno gdje im je mjesto, a najviši diplomatski predstavnici Republike Hrvatske i visoki dužnosnici Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatskoga sabora, Hrvatske matice iseljenika i dr., ovoga puta će biti ugošćeni u neadekvatnom prostoru. No, to nas neće obeshrabriti u našim nastojanjima za ravnopravnost ovdašnjih Hrvata”, ističe se.

Okrugli stol će se održati u Pastoralnom centru “Augustinianum” u dvorištu Subotičke biskupije.

Iz ureda gradonačelnika Jenoa Maglaija nije se moglo dobiti službeno očitovanje, no on je ranije hrvatskim medijima izjavio kako se odbija miješati u takozvano bunjevačko pitanje, odnosno sporenja oko pripadnosti Bunjevaca.

U Vojvodini postoji dio zajednice Bunjevaca koji niječu pripadnost hrvatskom narodu i u tome imaju potporu nekih državnih tijela kao i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod/h
Photo: Konrad Zielinski