Sud dodjelio zajedničko skrbništvo: Otac koji pokušava spriječiti promjenu spola 7-godišnjeg sina ipak će imati pravo odlučivanja

Foto: SaveJames.com

Sutkinja koja je predsjedavala slučajem Jeffreyja Youngera, oca koji pokušava zaštititi svog sedmogodišnjeg sina Jamesa od kemijske kastracije putem „tranzicije spola“, presudila je 24. listopada da će roditelji imati zajedničko skrbništvo nad Jamesom, što uključuje donošenje zajedničkih medicinskih odluka za dijete, javlja Life Site News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Kim Cooks odredila je zakonsko riješenje za oba roditelja prema kojemu ne mogu razgovarati s medijima o tom slučaju te je odredila da otac nije dužan plaćati odvjetničke troškove. Odluka također znači da će web-stranica “Save James” (“Spasimo Jamesa”) morati biti ugašena.

Između Jeffreya Youngera i njegove bivše supruge, Anne Georgulas, prošlog se tjedna vodio sudski spor oko skrbništva nad sinom Jamesom i njegovim bratom blizancem, Judeom. Majka je inzistirala na “rodnoj tranziciji” Jamesa u djevojčicu pod imenom Luna, želeći ga podvrgnuti i medicinskom tretmanu promjene spola (blokada puberteta), dok se otac protivio takvoj odluci.

Odluka sutkinje Cooks suprotna je ranijoj odluci porote u Dallasu u Teksasu donesene u ponedjeljak koja je presudila u korist majke. Dr. Georgulas priznala je da ona zapravo nije biološka majka blizanaca te da je korištena umjetna oplodnja s jajašcem koje je donirano kako bi postigla tu trudnoću. Porotnici su u ponedjeljak odlučili da Jeffrey Young ne bi trebao biti skrbnik blizanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka porote vjerojatno bi značila da bi otac koji je bio protiv, morao prihvatiti Jamesa kao djevojčicu, usprkos njegovim vjerskim i moralnim prigovorima, a također bi bio prisiljen pohađati predavanje o transrodnim osobama, prenosi Life Site News.

S konsenzusom od 11 od 12 porotnika, porota je gotovo jednoglasno odlučila da ne odobri ocu skrbništvo nad blizancima. Odlučili su da je plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ništavan te da bi majka koja podržava rodnu tranziciju maloljetnog dječaka trebala dobiti skrbništvo.

Younger bi prema tome mogao viđati djecu samo uz nadzor i svojega sina ne bi više mogao oslovljavati imenom nego mu se obraćati kao djevojčici koristeći ime “Luna”. Uz tečaj o transrodnoj toleranciji koji bi morao pohađati, Younger ne bi smio svoje dijete izlagati društvu koje nije spremno priznati njegovu “transrodnost”, javlja Bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, presuda sutkinje Cooks promijenila je tu odluku.

Majka koja pokušava provesti “tranziciju” svoga sedmogodišnjeg sina u djevojčicu, priznala je nedavno da je počela vjerovati da je njezino dijete drukčije kada je izabralo žensku radije nego mušku McDonald’s igračku, piše Life Site News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Otac pokušava spriječiti promjenu spola 7-godišnjeg sina koju majka nasilno podržava

James se predstavlja kao djevojčica “Luna” isključivo u domu svoje majke, a kao dječak u domu svog oca. Majka je upisala Jamesa u vrtić kao djevojčicu. Otac Jeffrey Younger izjavio je da majka prisiljava Jamesa da se izjašnjava kao djevojčica te je izrazio bojazan da James već prolazi kemijski tretman koji potiče tranziciju.

“James se predstavlja kao dječak sa mnom, a potom se predstavlja kao djevojčica sa svojom majkom”, rekao je otac za LifeSiteNews.

S ocem, James i Jude uživaju u hrvanju, borbi s plastičnim mačevima i videoigricama. James se i novinaru predstavio kao dječak te nosi odjeću za dječake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Njegov omiljeni sport je Sumo hrvanje “, rekao je otac.

Prema Youngeru, brat blizanac Jude se bori s razumijevanjem kako njegov brat može biti “djevojčica.”

“Jude je jako zbunjen”, rekao je zabrinuti otac. “Bori se s pitanjima iskrenosti, jer vrlo dobro zna da mu brat laže kad ode kod majke. James „želi da ga mama voli“ i predstavlja se kao djevojčica.”, upozorava otac.

Majka je Jamesa registrirala kao djevojčicu u lokalnoj osnovnoj školi gdje se dječak oblači kao djevojčica, a njegovi učitelji i razrednici zovu ga “Luna”. Čak koristi i toalet za djevojčice.

“Na svoj peti rođendan prvi put se pojavio u haljini.”

Unatoč sudskom nalogu kojim je ocu omogućio da se izjasni u tim odlukama, majka ga nije uključila. Prvotno je zatražila da se ocu onemogući da “dođe unutar 500 metara od djetetove škole te razgovara s bilo kim iz škole (roditeljima, učenicima, nastavnicima, administratorima itd.) kako ne bi utjecao na njenu odluku o promjeni spola.

Jamesova ‘dijagnoza’

Majka vodi Jamesa kod homoseksualnog savjetnika koji mu je dijagnosticirao navodnu spolnu disforiju. Otac tvrdi i da se pred savjetnikom James identificirao kao dječak.

Otac također primjećuje da James ne ispunjava zahtjeve koji podrazumijevaju ispunjavanje šest od osam kriterija da bi ispravno postavili dijagnozu dječje rodne disforije.

“Dijagnoza za djecu zahtijeva da se ispune šest od osam kriterija. James ne zadovoljava nijedan od tih kriterija.”

Majka je, unatoč upozorenjima, zatražila „terapiju“ za sedmogodišnjaka i početak tranzicije. Otac je zabrinut posljedicama rodne tranzicije. Pojedinci koji se identificiraju kao transrodne osobe, često pate od psiholoških problema imaju kraći životni vijek i veće su šanse da će počiniti samoubojstvo.

Prema klinici Mayo, moguće nuspojave kemijskog tretmana su: krvni ugrušak u dubokoj veni (tromboza dubokih vena) ili u plućima (plućna embolija), visoki trigliceridi, žučni kamenci, debljanje, smanjen libido, erektilna disfunkcija, neplodnost, povišen krvni tlak (hipertenzija), dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i dr.

Vještaci su svjedočili djetetovoj nesposobnosti da u potpunosti shvati potencijalne nuspojave takve terapije, kao što su trajna neplodnost, nemogućnost prirodnog uključivanja u seksualne odnose i smanjeni životni vijek.

Majka je za svoj naum promjene spola djeteta dobila i preporuku klinike GENecis u okviru Dječjeg bolničkog centra, gdje je terapeutkinja Rebekka Ouer ustvrdila da bi proces “socijalne tranzicije” Jamesa i odlazak u školu u ženskoj odjeći prilikom čega bi se predstavljao kao djevojčica “Luna” bili u najboljem djetetovom interesu, piše The Texan.

Psihijatar Benjamin Albritton pak, koji je svjedočio prilikom sudskog procesa, savjetovao je sudu da zabrani majci započinjanje medicinske tranzicije bez odobrenja oca.

U petak, prosvjednici su pozvali teksaške zastupnike da donesu zakonske propise kojima bi medicinska tranzicija bila zabranjena mlađima od 18 godina. Ustvrdili su da djeca ne mogu u potpunosti razumjeti cjeloživotne posljedice svojih odluka i roditeljima ne bi trebalo dopustiti da tu odluku donose u ime djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.