Trump zahtijeva da EU preuzme 800 svojih državljana boraca ISIL-a uhvaćenih u Siriji: “Ne želimo vidjeti kako ISIL preplavljuje Europu”

Foto: Fah

Američki predsjednik Donald Trump u subotu navečer zatražio je od Europe da uzme na stotine boraca Islamske države uhvaćenih u Siriji, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu.

Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca Islamske države koje smo ulovili u Siriji i da im sude“, napisao je Trump u poruci na Twitteru.

Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ćemo ih morati pustiti“, dodao je Trump.

Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Europu, a očekuje se da će tamo otići“, naglasio je Trump.

“Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad kalifatom”, poručio je Trump.

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Mike Pence pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici.

Na marginama sigurnosnog summita u Muenchenu, Pence je rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju.

“Tražimo od drugih zemalja da nam se pridruže i ponude resurse i podršku te osoblje potrebno za osiguravanje područja, i da spriječimo (Islamsku državu) ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme njihov teritorij”, rekao je Pence.

Koji su stvarni razlozi američke prisutnosti u Siriji?

Trump je u prosincu zabrinuo EU kada je najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije tvrdeći da je Islamska država već pobijeđena. Oni koji zagovaraju američku vojnu prisutnost u Siriji to pravdaju time da teroristička organizacija nije pobijeđena te da povlačenje može dovesti do oživljavanja sukoba, a saveznici SAD koji su u regiji nisu samostalno sposobni za takav izazov. No pobornici povlačenja smatraju da su motivi pobornika vojne prisutnosti SAD u Siriji drugi i nemaju veze s ISIL-om.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje ne priznaju Asadovu vlast, pod podrškom SAD-a i vodstvom Kurda, pokrenule su napad prošlog tjedna kako bi izbacile islamiste iz sela Baghuz, jedinog preostalog područja pod kontrolom Islamske države u blizini granice s Irakom. Neki smatraju da će bez prisustva SAD-a Turska pokrenuti napad protiv SDF-a, gdje su pretežito snage Kurda (YPG).

Turska smatra YPG ogrankom separatističkog pokreta Radničke stranke Kurdistana (PKK), protiv kojeg se već desetljećima bori na jugu zemlje.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina