Trumpova administracija odbila još jedan pokušaj EU da se pobačaj na zahtjev uvrsti kao međunarodno pravo u UN-u

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Drugu godinu zaredom, SAD je odigrao ključnu ulogu oko pitanja pobačaja na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a. Žele ograničiti dvosmislenost izraza “seksualno i reproduktivno zdravlje” koji se često koristi za promicanje pobačaja kao prava ili kao dio globalne zdravstvene politike.

Pobjeda je to Trumpove administracije koja se zalaže za to da se ukloni sporna fraza iz dokumenata UN-a. Po prijedlogu koji dolazi iz Europe pobačaj bi se financirao i promatrao kao humanitarna pomoć.

> Trumpova administracija opire se naporima EU da se u UN-u pobačaj na zahtjev uvrsti kao međunarodno pravo

>Trumpova administracija zaštitila pravo na priziv savjesti: ‘Nitko ne smije biti diskriminiran zbog odbijanja sudjelovanja u uništavanju života’

Stalna predstavnica SAD-a pri UN-u Kelly Craft upozorila je:

“Ne možemo prihvatiti frazu ‘seksualno i reproduktivno zdravlje’, niti spominjanja” sigurnog prekida trudnoće “i jezika koji bi promicao pobačaj ili sugerirao pravo na pobačaj.”, prenosi američki Centar za obitelj i ljudska prava (Center for Family and Human Rigts).

Pod Obaminom administracijom, reference na “seksualno i reproduktivno zdravlje” pojavile su se u dvije verzije rezolucije  o miru i sigurnosti žena, koju su promovirale Francuska i druge europske države. Njihova nastojanja da se pitanje pobačaja uključi u dnevni red obustavljen je prvo u travnju, kada je SAD zaprijetio vetom.

Zagovornici pobačaja koriste nejasnoću pojma “seksualno i reproduktivno zdravlje” kako bi pobačaj promovirali kao ljudsko pravo i uključili ga u inozemnu pomoć te se zalažu za daljnju liberalizaciju pobačaja, iako to nije službena nadležnost UN-a.

Britanija i Francuska, iako bliski saveznici, optužuju SAD za kršenje Ženevskih konvencija. Prošli UN-ovi sporazumi naime isključuju pobačaj kao međunarodno pravo i sprječavaju UN da zagovara pobačaj.

S obzirom na stavove koje su iznijele vlade EU i Sjedinjenih Država, malo je vjerojatno da će se postići dogovor. Američka vlada ne želi nikakvu nejasnoću u vezi s pobačajem na zahtjev, dok je EU uvjerena da terminologija o “seksualnom i reproduktivnom zdravlju” mora ostati otvorena i dvosmislena.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/c-fam.org