UN-ova specijalna izvjestiteljica: Pobačaj je ‘radikalni čin ljubavi prema sebi’

Tlaleng Mofokeng
Foto: Twitter / Tlaleng Mofokeng

Specijalna izvjestiteljica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih Naroda opisala je pobačaj kao „radikalni čin ljubavi prema sebi”, donosi Right to Life UK.

Prošle je godine Specijalna izvjestiteljica, Dr. Tlaleng Mofokeng iz Južne Afrike, objavila izjavu vezanu uz „pravilo zabrane” predsjednika Trumpa, koje je zabranilo financiranje pobačaja u inozemstvu iz novca poreznih obveznika SAD-a.

Specijalni izvjestitelji djeluju kao predstavnici Vijeća za ljudska prava koji savjetuju, istražuju, promatraju i izvještavaju o ljudskim pravima u pojedinim državama. Dr. Mofokeng, koja je i sama vršila pobačaje, koristi svoju platformu kako bi pobačaj promovirala na međunarodnoj razini.

Tijekom kampanje protiv Trumpovih zabrana financiranja pobačaja u inozemstvu, Dr. Mofokeng izjavila je putem Twittera: „Borim se za nju [eng. #fight4HER] jer iz prve ruke poznajem negativni učinak globalnog pravila zabrane. Pristup sveobuhvatnoj i pravovremenoj brizi prilikom pobačaja ljudsko je pravo, a globalno financiranje zdravstva, kao i pomoć stranih zemalja, trebali bi biti bezuvjetni, a ne sprječavati pristup ovim pravima i njihovu realizaciju.”

Nadalje je izjavila da „pobačaj spašava živote” te opisala pobačaj kao „radikalni čin ljubavi prema sebi”.

Dr. Mofokeng predsjeda odborom od najmanje osam organizacija u Africi koje promoviraju pobačaj, a dobitnica je nagrada Zaklade Gates i Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo (International Planned Parenthood Federation – IPPF).

„Zastarjela mantra da bi pobačaj trebao biti „siguran, legalan i rijedak” stvar je prošlosti. Iako ovo nikad i nije bilo prihvaćeno od strane prolife zagovornika, koji shvaćaju da je svaki život – rođeni i nerođeni, majke i djeteta – važan, izjava Dr. Mofokeng pokazuje kako zagovornici pobačaja odstupaju od ovakvog stava u korist stavova o pobačaju koji su ekstremniji nego ikad”, izjavila je glasnogovornica za Right to Life UK, Catherine Robinson.

„Kad Mofokeng kaže da je „pobačaj radikalni čin ljubavi prema sebi”, čini se da priznaje više nego što je svjesna. Priznavajući pobačaj kao nešto „radikalno”, ona priznaje da je to velika stvar, i bilo bi zanimljivo znati zašto misli da je to radikalno ili zašto je velika stvar. Naravno, velika je stvar jer uključuje prekid života nevinog nerođenog dječaka ili djevojčice. No kad bi ona takvo nešto priznala, tad, po svemu sudeći, pobačaj nikad ne bi mogao biti opravdan.”

Prevela i uredila:
Ornela Findrik

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr