Vojvođanski Hrvati traže uvođenje hrvatskog u službenu uporabu

Foto: fah

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić uputila je danas službeni zahtjev predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu uporabu u Gradu Somboru, općinama Apatin i Bač te na području cijele Autonomne Pokrajine Vojvodine.

> Hrvati u Vojvodini zabrinuti zbog najave uvođenja ‘bunjevačkog jezika’ u službenu uporabu

> Novi udar na Hrvate: Srbi u Vojvodini žele uvesti nepostojeći ‘bunjevački jezik’

Povod za ovaj zahtjev bila je odluka grada Subotice kojom je u četvrtak pokrenut postupak uvođenja takozvanog “bunjevačkog jezika” u službenu uporabu iako su Bunjevci Hrvati te koriste hrvatski jezik.

»Ohrabrena primjenom načela pozitivne diskriminacije na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Subotice, kod izglasavanja izmjena koje će jednoj manjinskoj zajednici omogućiti presedan službene uporabe jezika kada to zakon izrijekom ne traži, hrvatska zajednica pozdravlja buduće inicijative predstavnika vlasti u ostvarenju istih prava u mjestima u kojima u sličnom ili većem postotku žive Hrvati – Gradu Somboru (8,39 %), u općinama Apatin (10,42 %) i Bač (8,39 %), kao i za područje cijele AP Vojvodine. Ovakav presedan primjene načela pozitivne diskriminacije predstavlja korak naprijed prema novoj svijesti u kojoj niži postotci više nisu razlog zanemarivanja, već mjesto dokazivanja zrelosti društva«, navodi Vojnić, prenosi Hrvatska riječ.

HNV unaprijed pozdravlja buduće napore u afirmiranju položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata, a Zahtjev je, osim predsjedniku, upućen i Gradu Somboru te dvjema općinama.

Podsjetimo, najava o uvođenju “bunjevačkog jezika” u službenu uporabu uznemirila je Hrvate u Vojvodini.

“Demokratski savez Hrvata u Vojvodini sa zabrinutošću je primio vijest da će na sutrašnjoj sjednici Skupštine Grada Subotice biti riječi i o donošenju „Odluke o pristupanju promjeni Statuta Grada Subotica“ i to radi „uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu na području Grada Subotice“”, istaknuo je uoči sjednice čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov oglasivši se priopćenjem vezano za najavljenu odluku o uvođenju bunjevačkog jezika.

I Matica hrvatska protiv uvođenja »bunjevačkoga jezika«

Proces uvođenja “bunjevačkog jezika” osudila je i Matica hrvatska.

Matica hrvatska sa sjedištem u Zagrebu danas je uputila pismo predsjedniku Skupštine Grada Subotice Pásztoru Bálintu kojim u cijelosti podržava izjavu predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova od 3. ožujka glede pristupanja promjeni Statuta Grada Subotice radi uvođenja »bunjevačkoga jezika« u službenu uporabu na teritoriju Grada Subotice.

U pismu koje potpisuje predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, prof. emer. stoji: »Matica hrvatska, kao i sve matice u slavenskim narodima, brinu se o kulturnom i nacionalnom identitetu i ne može postupati drukčije. Nadamo se da ćete pri postupanju u vezi s ovim pitanjem imati na umu i naše mišljenje« – prenijela je Hrvatska riječ.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr