Završena iskapanja na Rostovu u BiH: Klupko zločina Armije nad Hrvatima Bugojna počinje se odmotavati

1992.
Foto: Getty Images

Potraga za tijelima 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša iz logora tzv. Armije BiH u Bugojnu na lokalitetu Rostova je završena. Po nalogu Tužiteljstva BiH rezultirala je pronalaskom četiri kompletna tijela, a iskaznica Međunarodnog crvenog križa na ime Zorana Galića, jednog od nasilno odvedenih logoraša, otklonila je i posljednji tračak sumnje da je riječ o pripadnicima „Bugojanske skupine“, piše Večernji list.

„Mi smo svoj posao na Rostovu, barem ovog puta završili. Uz odobrenje Tužiteljstva BiH, pretražili smo tri puta veću površinu od prvobitno planirane. Svaka sumnjiva lokacija je prekopana i ekshumacija koje je nakon slučajnog pronalska dijelova tijela i odjeće nestalih zakazana u najkraćem mogućem roku, je ovog puta završena“, kazao je Marko Jurišić, član Kolegija Instituta za nestale osobe BiH koji je pohvalio susretljivost Tužiteljstva BiH zbog brzine zakazivanja ekshumacije te odobrenja da se potraga proširi.

> Pripadnik bugojanskog HVO-a koji je preživio logor Armije BiH za Narod.hr: ‘Otkopana tijela dokazuju krivnju novoizabranog ministra’

> (VIDEO) Koji su se zločini dogodili nad Hrvatima u Bugojnu i kakve to ima veze sa sadašnjom politikom?

> Opća ofenziva na Hrvate Bosne i Hercegovine: Postoji li hrvatski odgovor?

Ekshumirana tijela, po Jurišićevim riječima, nalaze se u prosekturi katoličkog groblja na Prahuljama u Travniku i već u ponedjeljak započinje se s njihovom sudsko-medicinskom obradom. „Ja vjerujem da će i ovaj posao biti završen u vrlo kratkom ruku te da ćemo ubrzo pozvati obitelji radi identifikacije DNK metodom. Nakon toga predat ćemo tijela obiteljima da ih dostojno pokopaju. Ona su ujedno i ključni materijalni dokaz uz koji bi trebao pomoći da se klupko zločina nad Hrvatima Bugojna konačno početi odmotavati“, smatra Jurišić.

Sličnog su promišljanja i obitelji žrtvava i preživjeli logoraši. „Pronalazak četiri tijela naših nasilno odvedenih logoraša je dobar početak, ali mi nećemo odustati od potrage sve dok se i tijela preostalih 15 logoraša ne pronađu. Sve ove godine oni se vode kao nestali, ali su oni zapravo likvidirani i postoje oni koji su cijelo vrijeme znali gdje su njihova tijela. Nadamo se da će pronalazak četiri tijela dovesti do procesuiranja odgovornih koji će morati reći i gdje su tijela naših još 15 nasilno odvedenih logoraša“, kazao je Miroslav Zelić, jedan od preživjelih logoraša bošnjačkih logora u Bugojnu i predsjednik bugojanske HVIDR-e.

Čovjek odgovoran za ubojstvo imenovan ministrom BiH

Podsjetimo, Miroslav Zelić u razgovoru za Narod.hr nedavno je istaknuo da odgovornost za ove žrtve vjerojatno nosi novoimenovani ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić.

“Selmo Cikotić je bio zapovjednik Operativne grupe zapad. Ta operativna grupa je imala pod nadzorom Bugojno i dio bojišnice prema Uskoplju te je on direktno bio zadužen da zauzme Bugojno, odnosno da izvrši agresiju na Hrvate Bugojna. I on je sam izjavio, nakon što je zauzeo Bugojno, s 5 bošnjačkih brigada i 7. muslimanskom: „Ja sam se dugo pripremao da Vrbasku dolinu očistim od ustaša i uspio sam“. To je izjavio za travnički list Ljilijan. On je bio najviše rangiran dužnosnik, a postoji u Tužiteljstvu BiH prepiska između njega i zapovjednika 3. korpusa, Hadžihasanovića – on šalje izvješće Hadžihasanoviću i u njemu piše: „Mi smo zarobili preko 300 Hrvata u Bugojnu, njih 23 imaju poseban tretman te mu dostavlja upit što da napravi s njima. Hadžihasanović mu nakon toga piše: „Ta 23 vojnika, koji su činili teška zlodjela, proslijedite meni u Zenicu“.

Međutim, vjerojatno nisu bili proslijeđeni i ne znamo što se dogodilo s njima. Hadžihasanović zato ponovno dostavlja upit Selmu Cikotiću i pita ga: „Što je s ona 23 bugojanska zatočenika koji su činili teška zlodjela?“ To je posljednji pisani trag kojeg imamo, tako da mi s pravom smatramo krivcem Selma Cikotića koji potvrđuje da su oni bili kod njega i da je on za njih pripremio poseban tretman. A kakav je to poseban tretman, ako i dan-danas tražimo tijela? I evo, sad smo ih i pronašli.

Cikotić je, naime, često davao izjave da, budući da nema tijela, da se zločin nije ni dogodio. Evo, sada smo pronašli tijela. Točno smo ih pronašli na taj dan kada je on imenovan. Da je to čovjek koji ima neki ponos, koji ima neki karakter on sigurno ne bi prihvatio dužnost ministra sigurnosti kada zna da su se pronašla tijela. Sad postoji dokaz za konkretan zločin – vezane ruke, metak kroz čelo.” – kazao je Zelić za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.