Ekološki pristup je puno jeftiniji i efikasniji te za zdravlje i okoliš prihvatljiviji svim građanima

Foto: fah

Stotinjak građana članova Franjevačkog svjetovnog reda, Franjevačke mladež, udruge Zelena akcija, Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) i Eko stožera okupilo se danas ispred zagrebačke Gradske skupštine bučno prosvjedujući protiv Prijedloga plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba koji predviđa gradnju spalionice otpada u Resniku.

“Prosvjedovali smo protiv spalionice. Zalažemo se za ekološko zbrinjavanje otpada u gradu Zagrebu”, kazala je Marina Garić iz FRAME te dodala kako je spalionica štetna te da svakako treba odustati od te loše odluke zalažući se za pametno gospodarenje otpadom.

“Ekološki pristup je puno jeftiniji i efikasniji te za zdravlje i okoliš prihvatljiviji svim građanima”, kazala je ocijenivši kako je u odnosu na zadnji prosvjed, ovaj put bilo više građana.

Ovo je drugi prosvjed održan pred Gradskom vijećnicom, dok su prije ovoga više puta održani u Resniku.

“Očekujemo da će zastupnici uzeti u obzir ono što je najbolje za opće dobro i da će donijeti odluku o ekološkom zbrinjavanju otpada, a da se ne gradi spalionica”, istaknula je te dodala: “Nismo samo protiv spalionice u Resniku, nego protiv spalionice općenito, u bilo kojem mjestu jer zrakom sve te čestice dolaze 20 kilometara udaljeno od mjesta gdje se otpad spaljuje”.

19. gradska sjednica koja se trebala održati 25. rujna odgođena je jer je gradonačelnik Milan Bandić, isključivo kao predlagač točaka dnevnog reda iz svoje nadležnosti, povukao sve svoje predložene točke.

 

Udruga “Promatrač”: ne postoji nijedan valjani argument u korist izgradnje spalionice po predloženom rješenju, te moramo izraziti sumnju, kako se radi o pogodovanju privatnom interesu, a na štetu javnog

Povodom današnjeg prosvjeda u vezi odlučivanja oko izgradnje spalionice u Resniku, iz udruge “Promatrač” upozorili su na nekoliko činjenica.

“Kao udruga, koja se među ostalim bavi i zaštitom ljudskih prava, uočili smo višestruka kršenja istih i niz nepovoljnih učinaka: pravnih, ekoloških, ekonomskih, zdravstvenih i socijalnih. Posebno bih se osvrnuo na kršenje prava građana na čist okoliš, pravo na informiranost koje nije u dovoljnoj mjeri bilo zastupljeno, kao i po nama, najprimjereniji oblik odlučivanja u ovakvim situacijama – građanski referendum, kao izraz neposredne demokracije. Uzimajući u obzir cijelu sliku ovog projekta, moramo primijetiti kako ne postoji nijedan valjani argument u korist izgradnje spalionice po predloženom rješenju, te moramo izraziti sumnju, kako se radi o pogodovanju privatnom interesu, a na štetu javnog”, kazao je Domagoj Štefanac, član Vijeća udruge Promatrač.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.