Lovrić potvrdio: Podnesena je ustavna tužba zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj

lovrić
Fah

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivica Lovrić kazao je da je s roditeljima odgojiteljima podnio tužbu Ustavnom sudu protiv presude Visokog upravnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Zajedno s roditeljima odgojiteljima danas sam podnio ustavnu tužbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske protiv presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u kojoj je potonji odlučio odbiti prijedloge građana te ostaviti na snazi Odluku Grada Zagreba o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Osporenom su odlukom uvelike smanjena prava roditelja odgojitelja s krajnjom svrhom ukidanja mjere u skoroj budućnosti.

>Tomašević je lagao VUS-u: Zbog nedostatka mjesta u vrtićima doći će do nezamislivog kaosa

Smatramo da je presuda Visokog upravnog suda RH protivna Konvenciji o temeljnim ljudskim pravima i Protokolu br. 1 uz Konvenciju, Konvenciji o pravima djeteta te naposljetku Ustavu Republike Hrvatske. Presudom su povrijeđena stečena prava roditelja odgojitelja, narušena su načela zabrane retroaktivnog djelovanja propisa, legitimnih očekivanja korisnike mjere, prava jednakosti i ravnopravnosti te se roditelje i djecu stavilo u nezavidan položaj u vidu njihove prilagodbe i budućnosti. Visoki upravni sud u svojom obrazlaganju nije slijedio ustaljenu ustavnopravnu praksu, kao ni pravnu doktrinu i naposljetku ustaljene obrasce postupanja Europskog suda za ljudska prava u srodnim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Lovrić za Narod.hr: Jasno je da je ovo dio antinatalitetne politike koju Možemo provodi

Grad Zagreb je ovakvom odlukom, pritom se poglavito pozivajući na uštede koje namjeravaju u budućnosti “pametnije” usmjeriti, doveo adresate odluke, dakle roditelje odgojitelje s više od troje djece, ali i širi krug njegovih građana, u položaj pravne nesigurnosti i time naposljetku narušio načelo vladavine prava, na kojem načelu počiva ustavnopravni poredak Republike Hrvatske”, izvijestio je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.