Pivo se u Kini proizvodilo prije 5000 godina

Foto: Thinkstock

Arheološke iskopine u Kini otkrile su tragove proizvodnje piva od prije 5000 godina, na bazi nekoliko biljaka među kojima je i ječam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema studiji objavljenoj u ponedjeljak u izvješću Američke akademije znanosti, identifikacija taloga ječma u Mijiayi, na sjeveroistoku Kine, “predstavlja najstarije prisustvo u Kini te žitarice pristigle iz Europe, pomaknuvši za oko tisuću godina njezin uzgoj u toj zemlji”.

“To sugerira da je ječam dugo korišten za proizvodnju piva prije nego je postao poljoprivredna kultura”, navode znanstvenici, među kojima su i Jiajing Wang i Li Liu sa Sveučillišta Stanford u Kaliforniji.

Ognjišta pronađena u rupama vjerojatno su služila za zagrijavanje zrna kako bi ih se moglo samljeti, ocjenjuju arheolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.