Sredozemna medvjedica postala redoviti gost plaža u okolici Pule

Ove su zime učestala pojavljivanja sredozemne medvjedice na plažama u okolici Pule. Danas su šetači uz šljunčanu plažu u Banjolama mogli satima promatrati kako se medvjedica bezbrižno odmara ne obazirući se na njihovo prisustvo. Je li to zbog poštovanja prema ovom neobičnom morskom stvoru ili zbog kazne koja može doseći i do 80 000 kn, nitko ju nije uznemiravao niti joj se previše približio. Medvjedica je na ovakvo gostoprimstvo uzvratila strpljivim „poziranjem“ prolaznicima koji su je mogli do mile volje promatrati i fotografirati.

Sredozemna medvjedica jedna je od najugroženijih i najmalobrojnijih vrsta sisavaca u svijetu. Prema Državnom zavodu za zaštitu prirode, radi se o vrsti pred izumiranjem. Nekada je bila široko rasprostranjena u području Sredozemnog mora, Crnog mora i sjevernog Atlantika uz zapadnu obalu Afrike.

Stručnjaci pretpostavljaju da ona na plažama gdje se kreću ljudi traži utočište od nasrtljivog mužjaka kako bi se na miru odmorila i naspavala. Međutim, intenzivni lov i progon drastično je smanjio njihov broj. U novije vrijeme, morala se povući sa svojih prvobitnih staništa pred intenzivnim razvojem obalnih područja. Smatra se da je radi prilagodbe na novonastalo stanje promijenila način života i stanište. Danas za noćenje i razmnožavanje koristi morske špilje koje nisu pod utjecajem čovjeka, najčešće s podmorskim ulazom te s prikladnim žalom ili kamenim pločama za noćenje i boravak majki s mladuncima.

Prema podacima IUCN-a sredozemna medvjedica smatra se u Hrvatskoj moguće izumrlom vrstom (possibly extinct), a prema Crvenoj knjizi sisavaca Hrvatske iz 2006. regionalno izumrlom vrstom (RE) (s obzirom na to da su posljednja viđenja mladunaca bila početkom 1990-th godina – Mljet, 1992. i Palagruža, 1993). Smatra se da je prije stotinjak godina obitavala u čitavom Jadranu, ali brojnost joj vjerojatno nije nikad bila velika – najviše 30-40 odraslih jedinki.

Posljednjih nekoliko godina intenzitet dojavljivanja viđenja medvjedice značajno se povećao, a i sve je više viđenja dokumentirano fotografijama i filmskim zapisima. Viđenja su redovita u različitim dijelovima Jadrana, a naročito uz istočnu obalu Istre i zapadnu obalu Cresa i Lošinja.

Unatoč tome, budući da u Jadranu nema sustavnih istraživanja sredozemne medvjedice (Monachus monachus), teško je sa sigurnošću, samo na osnovu njezinih pojavljivanja, tvrditi da se ona i razmnožava u Jadranu. Zato je potrebno što prije započeti s praćenjem stanja vrste na lokalitetima s najučestalijim viđenjima.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr