Izloženost onečišćenom zraku dovodi do kardiovaskularnih problema

Najnovija istraživanja pokazuju da izloženost onečišćenom zraku može dovesti do kardiovaskularnih problema i do pojave krvnih ugrušaka u plućima, a analiza podataka iz Engleske i Walesa pokazuje da je zagađenje zraka osobito štetno za starije osobe, prenosi BBC.

Britansko društvo za srce tvrdi da su potrebna daljnja istraživanja o povezanosti zagađenja zraka i kardiovaskularnog zdravlja.

Tim stručnjaka na “London School of Hygiene & Tropical Medicine“ analizirao je podatke prikupljene u Engleskoj i Walesu između 2003. i 2009. godine o vezama između kardiovaskularnih problema i kratkotrajnog onečišćenja zraka.

Otkrili su da je kratkotrajno zagađenje zraka bilo povezano s aritmijom i pojavom krvnih ugrušaka u plućima, prenosi BBC.

Komentirajući studiju, objavljenu u časopisu „Heart“, Britansko društvo za srce reklo je da su ranije studije pokazale da zagađenje zraka može uzrokovati i promjene koje dovode do srčanog udara, posebice kod osjetljivijih osoba kao što su starije osobe i one s bolestima koronarnih arterija.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u 2012. godini umrlo je sedam milijuna ljudi od bolesti koje su se pojavile kao posljedica onečišćenja zraka. Ovi rezultati upućuju na vezu između zagađenja zraka i srčanih bolesti, respiratornih problema i raka, piše  BBC.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/BBC
Photo: BBC