Kontroverzna metoda dobivanja prirodnog plina povezana s jačanjem astme

Foto: Thinkstock

Kontroverzna metoda dobivanja prirodnog plina poznata kao frakturiranje izaziva jačanje astme kod oboljelih od te bolesti, pokazala je američka studija.

Liječnici u Pennsylvaniji otkrili su da je astmu teže kontrolirati kod pacijenata koji žive blizu mjesta frakturiranja u odnosu na druge oboljele, piše u utorak BBC.

Studija je provedena na 25.000 astmatičara u Pennsylvaniji gdje se nalazi oko 6000 bušotina.

Hidraulično frakturiranje je postupak drobljenja stijene uz pomoć hidrauličke tekućine pod vrlo visokim tlakom. Voda se miješa s pijeskom i kemikalijama te se ubrizgava u bušotinu pod visokim tlakom u bušotinu, što rezultira malim pukotinama kroz koje teku nafta i prirodni plin.

Zagovornici kažu da bi ta metoda potencijalno mogla biti “zelenija” od ostalih izvora energije, a kritičari su zabrinuti za njezin utjecaj na ljude i okoliš.

Frakturiranje se najviše koristi u SAD-u, pa su američki znanstvenici proveli istraživanje u Pennsylvaniji gdje su posljednjih deset i više godina izbušene tisuće rupa u stijenama.

Utvrdili su da su astmatičari u područjima s najvećom aktivnošću izloženi većem riziku od pogoršanja astme u odnosu na one koji žive u mjestima gdje je frakturiranje rjeđe.

Rizik za prvu skupinu veći je za 1,5 do četiri puta, zaključili su stručnjaci iz Nacionalnog instituta za zdravlje, prenosi BBC.

Pristaše frakturiranja tvrde da se fragmentacijom može doći do nedostupnih golemih količina fosilnih goriva, dok protivnici isitču kako ono zagađuje vodu i zrak, ispušta u atmosferu opasne kemikalije te da čak izazva potrese.

Metoda se obilno koristi u SAD-u, dok u EU-u, osobito u Njemačkoj izaziva velike otpore.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h