Pet načina kako zimi ojačati organ koji sudjeluje u obrambenim funkcijama organizma

Foto: Thinkstock

Slezena je najranjiviji abdominalni organ i najveći limfni organ koji sudjeluje u obrambenim funkcijama organizma kao mjestu umnožavanja limfocita, bijelih krvnih stanica te kao mjesto imunosnog nadzora i odgovora. U tradicionalnoj kineskoj medicini zove se “probavna vatra” i za njezino dobro funkcioniranje u organizam bi tijekom zime trebalo unositi namirnice koji ga zagrijavaju, prenose francuski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slezena primarno sudjeluje u identifikaciji, otklanjanju i uništavanju istrošenih crvenih krvnih stanica i polomljenih trombocita, te u recikliranju željeza i globina. Služi kao spremnik krvi, jer sadrži crvene krvne stanice i trombocite, a u ograničenoj količini može pružiti nešto poput ‘autotransfuzije’ u slučaju odgovora na stres uzrokovan krvarenjem. Unatoč veličini i mnogim korisnim i važnim funkcijama koje obavlja, nije vitalni organ, što znači da nije potrebna za održavanje života.

Za njezino dobro funkcioniranje u zimsko doba je važno:

1. Izbjegavati veće količine sirove hrane ili vrlo hladnih namirnica i napitaka, poput onih iz hladnjaka koji ubijaju “probavnu vatru”. Čaj nakon obroka pomoći će probavi, a namirnice koje osobito dobro utječu na funkciju slezene su datulje, grožđice, kruške, jabuke, krastavac, mrkva, dinja, žitarice, med, anis i cimet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Izbjegavati šećer i masti

Prevelika količina šećera koja ‘umara’ gušteraču ne čini dobro ni slezeni. Treba izbjegavati masnu hranu, alkohol, brzo razgradive šećere i previše mliječnih proizvoda.

3. Izbjegavati neredovite obroke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slezenu vrlo loše utječu neredoviti obroci. Vrlo teško funkcionira ako preskočimo doručak, pojedemo previše za ručak ili kasno konzumiramo večeru.

4. U prehranu uključiti cjelovite žitarice i povrće

Cjelovite žitarice i povrće u umjerenim količinama predstavljaju potrebno ‘gorivo’ za slezenu. Riža, žitarice, kvinoja, proso, heljda, leća, grah, slanutak i druge grahorice mogu se svakodnevno konzumirati, ali u manjim količinama, a uz njih se može pojesti obilnija količina povrća uz komadić mesa ili manju količinu ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je o povrću riječ, najbolje je konzumirati ono žute ili narančaste boje poput mrkve, bundeve, pastrnjaka, batata ili krumpira.

5. Fizička aktivnost

Unatoč prikladnoj prehrani slezena može biti preopterećena zbog nedostatka fizičke aktivnosti, stresa, bolesti ili prevlažne klime pa ne treba posebno isticati da je redovita fizička aktivnosti iznimno važna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.