Slovenija ograničila količinu transmasnih kiselina u prehrambenim artiklima

Foto: Thinkstock

Slastice i pekarski proizvodi koji se prodaju na slovenskom tržištu ubuduće neće smjeti sadržavati više od dva posto transmasnih kiselina od ukupnog sadržaja masnoća u pojedinom artiklu, prema novom pravilniku koji je na snazi od srijede, ali je predviđeno i prijelazno razdoblje od godine dana radi prilagodbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transmasne kiseline nezasićene su masne kiseline koje svoja posebna svojstva dobivaju industrijskom preradom biljnih ulja, odnosno njihovom hidrogenacijom. Prema nekim istraživanjima izazivaju povećani kolesterol te mogu uzrokovati cirkulacijske bolesti kao što su arterioskleroza i bolest srčanog mišića, pa postoji trend smanjivanja njihove upotrebe u prehrambenim proizvodima.

Smanjenje količine transmasnoća Slovenija je uvela u nacionalni program prehrane,tjelesne aktivnosti i zdravlja do 2025. godine.

Proizvođači i trgovci moći će artikle koji ne ispunjavaju odredbe novog pravilnika, a već su na tržištu, prodavati do nestanka zaliha, a puna primjena počet će nakon što završi jednogodišnje prijelazno razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničenja glede sadržaja transmasnih kiselina vrijede za domaće i europske proizvođače i trgovce, te za artikle iz trećih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.