Vegetarijanci i vegani izloženi većem riziku od moždanog udara

Foto: GettyImages

Vegetarijanski i veganski način prehrane smanjuje rizik od srčanih bolesti ali nosi viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija čije rezultate u četvrtak donosi BBC.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal proučavalo je 48.000 ljudi kroz 18 godina.

Vegetarijanci i vegani imali su deset slučajeva manje koronarne srčane bolesti na 1000 ljudi koji su jeli meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.

Studija je analizirala podatke iz EPIC-Oxford istraživanja, dugogodišnjeg znanstvenog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem.

Polovica ispitanika u studiji jela je meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani a 7500 peskatarijanci, ljudi koji su jeli ribu.

Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i tjelesna aktivnost.

Kod peskatarijanaca je zabilježen 13 posto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 posto niži rizik.

Ali vegetarijanci i vegani imali su 20 posto viši rizik od moždanog udara.

Znanstvenici sugeriraju da bi to moglo biti povezano s niskom razinom vitamina B12 ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna daljnja istraživanja.

Upitan dokazuje li ta studija da su vegetarijanska i veganska prehrana nezdrave, dr Frankie Phillips iz britanske udruge dijetetičara kaže kako smatra da ne jer se ovdje radilo o tzv. opservacijskoj studiji a ne uzročno-posljedičnoj, ali usto ističe važnost raznolike prehrane.

“Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu prehranu, i jesti raznoliku hranu”, kaže on.

Ističe se i da znamo više o zdravstvenim rizicima povezanim s jedenjem previše prerađenog i crvenog mesa, što je povezano s povećanim rizikom od raka crijeva.

Preporuke

* Jedite najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno
* Temeljite obroke uz namirnica sa škrobom s više vlakana – poput krumpira, kruha, riže ili tjestenine
* Ne zaboravite bjelančevine – od posnog mesa, ribe, morskih plodova, mahunarki, tofua ili nesoljenih orašastih plodova
* Uključite mliječne proizvode ili njihove alternative
* Hranu s visokim udjelom masti, šećera ili soli treba jesti rjeđe i u malim količinama

Ljudi koji jedu meso, mliječne proizvode i ribu obično imaju dovoljno vitamina B12, potrebnog za zdravu krv i živčani sustav. Vegetarijancima i veganima savjetuje se uzimati dodatke tog vitamina ili konzumirati namirnice kao što su obogaćene žitarice za doručak i namazi s ekstraktom kvasca.

Željezo se također teško apsorbira iz biljne hrane, tako da oni koji se odluče izbaciti meso moraju i na to obratiti pozornost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bbc