14. travnja 1912. Josip Perušić – Hrvat na Titanicu dao život za ženu i dijete

14. travnja 1912. u tragediji broda Titanic umro je hrvatski svećenik i benediktinac Josip Perušić. Prema svjedočenjima preživjelih, on je mjesto na čamcu za spašavanje ustupiio jednoj ženi sa djetetom i tako položio svoj život za bližnjeg. Upravo je to, prema Isusovim riječima, vrhunac ljubavi čovjeka prema čovjeku. Josip Perušić je onaj svećenik koji se u završnoj sceni filma moli okružen putnicima hrabreći i dajući nadu ljudima koji su sa Titanicom nepovratno odlazili u dubine ledenog Atlantskog oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Perušića na Titanicu se našlo još 30 Hrvata, a potonuće je preživjelo samo troje. Najviše Hrvata bili su Ličani iz okolice Gospića, te jedna grupa iz Čazme, Crikvenice i okolice Siska. Svi su oni bili u trećem razredu gdje je bilo najviše putnika – 709.
Među 1.517 osoba koje su završile život u hladnim dubinama Atlantskog oceana bio je i benediktinac o. Josip Perušić (Josef Peruschitz), o čemu svjedoči i spomen-ploča u bavarskome benediktinskom samostanu u Scheyeru. Na latinskome jeziku stoji da se o. Joseph Peruschitz 14. travnja 1912. u svojoj 42. godini života na brodu Titanik žrtvovao za ljude.

U završnoj filmskoj sceni on je svećenik koji moli okružen putnicima. O. Josip (krsnim imenom Benedikt) Perušić rođen je u obitelji šestero djece 21. ožujka 1871. u Straßlachu u blizini Munchena, gdje su se njegovi roditelji Matija i Elizabeta nastanili nakon dolaska iz Hrvatske (Austro-Ugarske). Osnovnu je školu završio u Dorferu, gimnaziju u Freisingu, a nakon filozofskog i teološkog studija 1894. stupio je u benediktinsku opatiju “Svetoga križa” u Scheyeru.

Godinu dana kasnije, 28. travnja, zaređen je za svećenika. Uz pastoralne i redovničke obveze u tamošnjoj je samostanskoj školi predavao matematiku, fiziku i glazbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odazvao se pozivu poglavara da njemački benediktinci pomognu otvaranju samostanskih škola u Americi te se tako ukrcao na Titanik 10. travnja 1912. s još jednim redovničkim subratom iz Engleske, o. Bylesom. Nakon sudara s golemom santom leda počela je voda prodirati u unutrašnjost broda, i ubrzo je bilo jasno da će brod potonuti.

Nakon što je započelo ukrcavanje u čamce za spašavanje i o. Perušiću je bilo ponuđeno mjesto u jednome od njih, no on je to odbio. Preživjeli su kasnije posvjedočili da je mjesto ustupio jednoj ženi sa sinčićem govoreći da je dužan dati život za bližnjeg. Tako je ovaj katolički svećenik, poput Maksimilijana Kolbea i tisuća drugih, svjesnom žrtvom zapečatio ovozemaljski život ispovijedajući na taj način u punini kršćansku vjeru koju je baštinio od svojih otaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.