16. prosinca Joševica (Glina) – mučeničko selo Domovinskog rata

Foto: grad-glina.hr

Na današnji dan 16. prosinca 1991 srpski zločinci iz postrojbe „Šiltovi“ ubili su 21 stanovnika sela Joševica kod Gline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ubijenima je i četvero djece od 10 do 16 godina.

U selu je u vrijeme okupacije, još od ljeta 1991., učinjeno nekoliko pokolja Hrvata.

Samo čudom preživjela je tada 70-godišnja Ana Šiftar. U iskazu govori da je negdje iza podneva njezina unuka Ljubica rekla da vojska ide kroz selo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam izašla iz kuće i u grupi vojnika u dvorištu zapamtila jednog visokog s crnom bradom, on im je bio vođa. Kada sam im rekla koga imam u kući, oni su ušli. Unuk Luka upravo se budio jer je došao iz noćne smjene u pekari. Jedan ćelavi s plavom kosom pucao je u unuka Luku i unučicu Ljubicu, a drugi niži pucao je na unuka Paju, na mog brata i mene. Pucnjava se nije čula, čula su se samo zrna kako lete. Ja sam nakon što sam vidjela što oni rade zajaukala, a jedan od njih je viknuo da sjednem na krevet i zatim je meni ispalio metak u usta i ja ništa više nisam osjećala i dok sam padala, ispalio je još jedan hitac koji me je pogodio u ruku i ispod lijevog oka i izašao na rame”, svjedoči nesretna Ana Šiftar.

Od ukupno 150 stanovnika Joševice, Srbi su ubili 31-og Hrvata Joševčana. Podlost ovog zločina je u tome što je Joševica bilo mjesto potpuno izvan ratnih sukoba i još k tome na strani partizana u II. svjetskom ratu, što govori da je motiv zločina isključivo mržnja prema Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.