17. travnja 1969. umro Ivan Kujundžić – tko je komunistički mučenik iz Subotice u Bačkoj?

Foto: www.zkvh.org.rs

Ivan Kujundžić rođen je 1912. godine u uglednoj subotičkoj obitelji Kujundžić koja je dala niz poznatih hrvatskih društvenih radnika (Nikola Kujundžić, Radoslav Kujundžić, Efrem Stipan Kujundžić, Ilija Kujundžić, Ivan Jesse Kujundžić, Pavao Kujundžić).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj svećenik-franjevac i hrvatski književnik svojim je radom obilježio križni put i progone Hrvata u Bačkoj (Vojvodina) za vrijeme komunizma, a sa skupinom svećenika Hrvata Bačke osuđen je na 12 godina teške robije u jugoslavenskim kazamatima.

Jedan je od pisaca proze koji su ranije pošli tragom socijalne literature. Stvaralački rad mu je u prvim poratnim godinama u klasičnim, tradicionalno-realističkim okvirima.

Opredijelio se za teme rata i poraća, interpretira svoje ratne dogodovštine i poratna zbivanja. Pisao je o tematici i problematici iz društvenog i obiteljskog života bačkih Bunjevaca i Šokaca Hrvata, na ponekim mjestima s istaknutom vjerskom inspiracijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisao je i pripovijetke. Većina ih je objavljena u časopisu Obitelj te u zbirci Deran s očima.

15. kolovoza 1936. održana je glavna osnivačka skupština Hrvatske kulturne zajednice u Subotici, a u upravu su izabrani: Blaško Rajić za predsjednika, Mihovil Katanec za tajnika, a vijećnici su bili Ivan Kujundžić, Ive Prćić, Ladislav Vlašić te ini ugledni predstavnici hrvatske zajednice u Vojvodini, koja je 1918. postala prvi put u povijesti dio Srbije.

Bio je inicijatorom organiziranja katoličkih organizacija na području Bačke koja su snažno djelovala na nacionalno sazrijevanje hrvatske srednjoškolske i sveučilišne mladeži, a sve u duhu kršćanskih načela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao takav bio je metom progona koju su sprovodile jugokomunističke vlasti nad Hrvatima i rimokatolicima u Srbiji. Godine 1948. su u Subotici osudili tri skupine od ukupno 27 katoličkih svećenika i aktivista lažno optužene da su pripadali “ustaškoj i križarskoj terorističkoj organizaciji”.

Ivan Kujundžić je bio dijelom skupine koja je osuđena 17. ožujka 1948. godine, a dobio je 12 godina robije kao “glavni organizator”. Osuđeni su još svećenici Vojislav Pešut, Alojzije Poljaković, Franjo Vujković, Šime Stantić, Stanko Stanić, Ante Sekulić, Joso Dulić, Dragutin Milonja, Ružica Draženović i Aleksandar Ivić.

Njegov opus kao bibliografa iznimno je vrijedan za sve autore koji su se poslije znanstveno bavili bunjevačko-šokačkim Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.