Komemorativni program Srebrenica 1995-2015: Performans koji budi osjećaj jeze i nagovještaj strave srebreničkog masakra

U prostoru Ljetnog kina „Tuškanac“ u organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“, Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Graca Zagreba, a povodom obilježavanja 20. Godišnjice genocida u Srebrenici, ovog je četvrtka održan komemorativni program Srebrenica 1995-2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pada Srebrenice 11. srpnja 1995. godine srpske su snage u pet dana 11.-15. srpnja 1995 godine provele pomno isplanirane masovne egzekucije 8.372 Srebreničana, većinom muškaraca, mladića i dječaka. Brojka od 8.372 žrtava nije konačna bilanca srebreničkog genocida. 11.7.2015 u haremu u Potočarima biti će, dvadeset godina nakon srebreničkog genocida pokopano 136 identificiranih žrtava među kojima je četrnaest maloljetnih mladića od šesnaest i sedamnaest godina. Jučer je EU parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio rezoluciju kojom se snažno osuđuje genocid u Srebrenici i kritizira negiranje i relativizaciju toga genocida.

Program je obuhvatio vrlo kratki uvodni govor te jednosatni svjetlosno zvučni performans autora Ivane Franke i Carla Michaela von Hauswolffa, Snažni reflektori upereni u nazočne, igra mnogobrojnih svjetala na tamnoj podlozi koja dočarava sablasnu šumu te upozoravajuća i uznemirujuća glasna muzika kod sudionika ove priredbe pobudila je osjećaj jeze kao i nagovještaj strave srebreničkog masakra.

Događaju su prisustvovali među ostalim i Branko Lustig, Milan Bandić, Josip Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.