Ministarstvo kulture: Hoće li i dalje većinom lijevo-liberalni portali dobivati sredstva iz proračuna?

Foto: fah

Ministarstvo kulture je najsiromašnije ministarstvo, za koje se nitko ne otima, a sektor obiluje problemima. Što je u resoru kulture ostalo nakon ministarstva Andreje Zlatar Violić i Berislava Šipuša te s kojim problemima će se morati suočiti novi ministar ili ministrica kulture, tek ćemo saznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kulturi su u predizbornoj kampanji obje koalicije većinom šutjele, a jedva se moglo dobiti pokoju općenitu rečenicu o kulturnoj strategiji. Ista se šutnja nastavila nakon izbora. Kultura nikad nije bila tema pregovora Mosta ni s HDZ-om ni sa SDP-om.

Proteklih dana mediji navode nekoliko imena koja su u igri za ministra kulture u Vladi RH koju sastavlja mandatar Tihomir Tim Orešković. Večernjak spominje Jasena Mesića i Anju Šovagović, do sada se spominjala i Sunčana Glavak, dok Narod.hr saznaje da su kandidati taj resor još i Ivo Banac i Ana Lederer. Dakle, vrlo zanimljiva konkurencija.

Da pred novim ministrom kulture zasigurno stoje veliki izazovi, nije dvojbeno. No, svakako treba spomenuti kako je stigavši na mjesto bivše ministrice Andreje Zlatar Violić, Berislav Šipuš nastavio dodjelu bespovratnih sredstava takozvanim neprofitnim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodjela bespovratnih sredstava neprofitnim medijima u 2015. godini

Ministarstvo kulture objavilo je u srpnju 2015. rezultate prvog kruga Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, koji je trajao od 20. svibnja do 10. lipnja 2015. godine. Na njega je pristiglo 90 prijava od kojih je jedna bila nevaljana.

Ministarstvo je za drugi krug natječaja odabralo 43 postojeća medija i tri nova medijska projekta. Rezultati ovog natječaja gotovo su identični prošlogodišnjem: isti mediji su dobili državne novce i ponovljena je ista apsurdna situacija čudnih i pristranih kriterija za dodjelu javnog novca kao i prije godinu dana. Pri vrhu liste su isključivo lijevoliberalni portali poput halter.org, forum.tm, lupiga.com, libela.org, voxfeminae.net, crol.hr, muf.com.hr itd. Dalje vjerojatno znate i sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se redovito o portalima i medijima koji se svjetonazorski svrstavaju uz vladajuću garnituru na odlasku uz intenzivno promicanje ideologije koju većinski dio stanovništva i poreznih obveznika ne zastupa.

U sklopu drugog kruga Javnog poziva, koji je trajao od 29. srpnja do 7. rujna 2015., 46 medija (43 postojeća i 3 nova medija) pozvano je dostaviti dodatnu dokumentaciju. Četiri postojeća medija dokumentaciju nisu dostavila te je Povjerenstvo vrednovalo i ocjenjivalo 39 postojećih medija, prema šest dodatnih (ranije utvrđenih i propisanih) kriterija.

Prihvativši prijedlog Stručnog povjerenstva, Ministarstvo kulture je u drugom krugu za financiranje odabralo 17 postojećih neprofitnih medija, od kojih za najvišu podršku, u visini 250.000,00 kn godišnje, pet najbolje plasiranih medija – Forum.tm, H-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija), i Kulturpunkt.hr; za srednji iznos od 170.000,00 kn, pet medija – RAD., Bilten.org, VoxFeminae.net, Crol.hr i Tris.com.hr, dok je za sredstva u visini 70.000,00 kn odabralo sedam medija – Slobodni Filozofski, Portal Stav, Nepokoreni grad/Radio borba, TV emisiju Cenzura, Radio Student, Libela.org i Muf.com.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medije u kategoriji novih medija Povjerenstvo nije ocjenjivalo, već je pregledom dodatne dokumentacije potvrdilo njihov plan rada i troškovnike. Drugoplasirani novi medij nije predao potrebnu dokumentaciju, zbog čega je pozvan prvi sljedeći medij – Romi.hr – čija dodatna dokumentacija je odobrena.

Novinarskih radova u neprofitnim medijima

Ministarstvo kulture je objavilo rezultate natječaja za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima i u travnju 2015. godine Među prijavljenim portalima bio je i Narod.hr, no i taj put sredstva su dodijeljena portalima sličnog imena kao 2014. godine.

Među portalima koji su dobili sredstva su: Portal H-Alter, portal Stav, Lupiga.com, Forum.tm, Kulturpunkt.hr, Libela.org, Slobodnifilozofski.com, VoxFeminae.net…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima, koji je trajao od 26. veljače do 26. ožujka 2015. godine, pristigla je 121 prijava, od kojih je njih 118 bilo u skladu s pravilima natječaja. Teme radova predlagali su nezaposleni novinari/novinarke pod šifrom, a projekte su prijavljivali neprofitni mediji koji su se pismom namjere obvezali da će predloženi rad, ukoliko bude među 35 najbolje ocijenjenih, i objaviti.

Predložene projekte – koncepcije novinarskih radova – vrednovalo je sedmeročlano Stručno povjerenstvo za neprofitne medije u sastavu: Ana Marija Simić, Marko Pekić, Krešimir Krolo, Agata Juniku, Nina Ožegović, Zdenko Duka i Đurđica Klancir, na osnovu sedam unaprijed definiranih kriterija propisanih Programom ugovaranja novinarskih radova u neprofitnim medijima – 1. doprinos pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih subjekata, 2. doprinos pluralizmu društvenih tema u medijima, 3. različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu pojedinoj temi, 4. doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava, 5. ispunjavanje funkcije nadzora ekonomski i političkih moćnih, 6. informativna “širina” komunikacije, 7. kontekstualna “dubina” komunikacije.

Na sjednici Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, održanoj 7. travnja 2015. godine, formirana je ukupna lista predloženih novinarskih projekata, od kojih je izdvojeno 35 najbolje ocijenjenih.

8. travnja o. g., u Službi za javnu komunikaciju Ministarstva kulture otvorene su omotnice s imenima novinara/novinarka 35 najbolje ocijenjenih projekata i omotnice s potpisanim potvrdama/izjavama o nezaposlenosti te je utvrđeno da svi zadovoljavaju uvjete natječaja.

Kako dalje?

Godine 2015. ponovio se isti scenarij kao i 2014. – isti mediji, velikim dijelom slabe čitanost, ali uvijek puni podrške za SDP-ovu vlast -dobili su sredstva koja u proračun uplaćuju svi porezni obveznici.Uglavnom se radi o portalima i medijima koji se svjetonazorski svrstavaju uz SDP-ovu i HNS-ovu koalciju te promicanje ideologije koju velik dio Hrvata i poreznih obveznika ne zastupa – kao što su to pokazali brojni primjeri u proteklih par godina. Hoće li se dolaskom nove vlasti nešto promijeniti – hoće li ideologiju, stranačku podobnost i financiranje propagandne stranačke mašinerije novcem birača – zamijeniti jasni i pošteni kriteriji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.