Obersnel pisao Hasanbegoviću: traži objašnjenje smanjenja sredstava za riječki HNK i izdavačku kuću EDIT

Rijeka, 9.10.2015 - Predsjednik rijeèkoga SDP-a i gradonaèelnik Rijeke Vojko Obersnel u petak je na konferenciji za medije ocijenio kako je aktualna vlada napravila mnogo dobroga, a da bi uèinila i više da je zatekla pripremljenije projekte. Arhivska fotografija od 16.7.2015. godine. foto HINA/ Denis CERIÆ/ iš

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je dva pisma ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću izražavajući zabrinutost znatnim smanjenjem sredstava za financiranje HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i riječke izdavačke kuće EDIT, zbog čega dolazi u pitanje daljnje izlaženje dnevnog lista na talijanskom jeziku La Voce del Popolo te tražeći objašnjenje takvih odluka, priopćeno je iz Grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo pismo poslano je prošlog tjedna, odmah po objavi odobrenih sredstava Ministarstva kulture za financiranje dramske djelatnosti u Hrvatskoj. Iz tog objavljenog dokumenta vidljivo je drastično smanjenje sredstava za riječko kazalište u ovoj godini u odnosu na 2015., navodi se u priopćenju. Navedene brojke teško se mogu objasniti uštedama jer je istovremeno značajno povećan iznos za financiranje osječkog HNK, ali i splitskog i varaždinskog, naveo je Obersnel.

Gradonačelnik je u pismu podsjetio na raniju najavu ministarstva kulture i njihov međusobni sastanak održan u Zagrebu na kojem je jasno rečeno da je ministarstvo svjesno nužne podrške koju Rijeci treba pružiti s obzirom na ponesenu titulu Europske prijestolnice kulture. Ovakvo smanjenje sredstava nacionalnoj kazališnoj kući u Rijeci, u prvoj godini provođenja projekta EPK, zabrinjavajuće je i nejasno. Naime, projekt Europske prijestolnice kulture nije vezan samo za 2020. godinu, već je njegova uloga pozicionirati Rijeku na mapi gradova kulture tijekom godina koje prethode 2020. ali i nakon te godine, ističe gradonačelnik. Obersnel u pismu Hasanbegoviću izražava nevjericu i sumnju u ispravnost objavljenog dokumenta, s obzirom na nelogičnost poruke koja se šalje takvim rasporedom financijskih sredstava, dodajući da je moguća da se potkrala greška u objavljenom dokumentu.

Podsjetimo, Olivera Frljića za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka imenovalo je Gradsko vijeće grada Rijeke u svibnju 2014. godine. Podržao je to imenovanje i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a imenovanje Frljića je potvrdila tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, unatoč žestokom protivljenju jednog dijela struke. Koliko je to pogrešno ili nije pokazali su Frljićevi potezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo pismo ministru Hasanbegoviću Obersnel je uputio u srijedu kao reakciju na smanjenje sredstava koja je do sad ministarstvo isplaćivalo izdavačkoj kući EDIT. Prema ministrovim izjavama, ubuduće ta sredstva neće uopće biti planirana u Ministarstvu kulture te Obersnel od njega traži odgovor može li Ministarstvo kulture preporučiti putem nekog drugog ministarstva, u suradnji s Uredom za nacionalne manjine nastavak isplate sredstava u dosadašnjem iznosu.

Podsjetimo, za tiskano izdanje Novog lista Hasanbegović je objasnio zašto je novac Editu prepolovljen, a sljedeće godine ga neće ni biti.

“Mi se ne bavimo financiranjem manjinskih udruga, ovo je presedan, relikt, Ugovor iz vremena kad su to dogovarali Furio Radin i Ivo Sanader iz nekog svog predizbornog sporazuma. To nije naša obveza i zato je ove godine odobreno pola sredstava, a ubuduće ni to, jer Ministarstvo kulture zapravo nema ništa s tim”, rekao je Hasanbegović i dodao da država svakako treba podupirati list na jeziku manjine, ali i da se “svaka ustanova mora prilagođavati tržištu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obersnel navodi da je uvjeren da je ministru sasvim jasno da novine nacionalne manjine nikad ne mogu kao projekt biti postavljene posve komercijalno i tržišno te da im je pomoć države u tom smislu nužna.

Multikulturalnost je u krajevima poput Rijeke i Istre, ali i u ostatku Hrvatske, bogatstvo na koje smo ponosni, ističe gradonačelnik. Talijanska manjina u Rijeci je posebno brojna i izuzetno je važan dio identiteta Rijeke te nipošto ne bi bilo dobro jednoznačno ukinuti financiranje bez pronalaženja načina kako da Edit i La Voce del Popolo opstanu i dnevni list nastavi izlaziti, poručio je Obersnel.

IDS osuđuje odluku ministra kulture o smanjenju financijskih sredstva nakladničoj kući Edit

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istarski demokratski sabor (IDS) najoštrije osuđuje odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o smanjenju financijskih sredstva nakladničkoj kući Edit, koja među ostalim izdaje dnevnik na talijanskom jeziku „La voce del popolo“, jer je to, ocjenjuje ta stranka u današnjem priopćenju, napad na multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju.

“IDS najoštrije osuđuje odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je svoju odluku obrazložio time da financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nije obveza Ministarstva kulture”, navodi IDS i dodaje kako je uskraćivanje novca izdavačkoj kući Edit napad na temeljne vrijednosti koje IDS od samog osnutka baštini i promiče – multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju.

Ali, dodaje IDS, “što je još gore, to je udar na talijansku manjinu, a upravo su nacionalne manjine najosjetljiviji dijelovi hrvatskog društva”.

“Prava nacionalnih manjina oduvijek su bila jedan od stupova suvremene Europe, a Istra je kao multietnička i multikulturalna sredina oduvijek bila svijetli primjer ostatku Republike Hrvatske, čime se iznimno ponosimo”, navodi u priopćenju IDS i dodaje kako je “dužnost svih nas konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju političkog pluralizma i manjinskih prava”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvim se postupkom, smatraju u IDS-u, čini upravo suprotno i “narušavaju se sve temeljne vrijednosti, srozavaju se standardi jednoga modernog europskog društva i iskazuje krajnje nepoštovanje vrijednosti koje Europska unija njeguje”.

“Istarski demokratski sabor najoštrije osuđuje ovaj posljednji udar Ministarstva kulture na nevladine udruge, ničim izazvan i nenajavljen, neočekivan te krajnje nekorektan. Sve su manjine jedne države obveza te države i posredno ili neposredno svih državnih tijela i ministarstava, a što gospodinu Hasanbegoviću očito nije jasno”, navode u IDS-u i dodaju kako “prvi potezi Vlade kojima smo svjedočili u posljednjih nekoliko tjedana nisu davali puno razloga za optimizam, no ovo što se trenutačno događa direktni je udar na temelje multikulturalnosti i suživota”.

“Upravo zato, naš najvažniji zadatak jest glasno štititi prava manjina te ljudska prava i slobode svih naših građana. IDS će se usprotiviti svakom pokušaju da se zemlja uvuče u nacionalne tenzije i netrpeljivosti iz devedesetih godina prošlog stoljeća iz kojih smo se teškom mukom iščupali. Građani to od nas očekuju i mi ih sigurno nećemo iznevjeriti”, navodi IDS u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.