Otkrivanje spomenika hrvatskom junaku Barešiću u Srbiji izazvalo neviđeni bijes

Foto: Vedrana Spadoni Štefanić

Hrvatski vitez Miro Barešić, junak Domovinskog rata, napokon je dobio dugo očekivani spomenik u svojim Dragama kraj Pakoštana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prepunom središnjem Trgu u Dragama, mjestu na pola puta između Zadra i Šibenika, sinoć je svečano otkriven spomenik “Pogled na Domovinu”. Djelo je akademskog kipara Ivana Kujundžća.

Svečano otkrivanje upriličeno je na 25. godišnjicu pogibije Mira Barešića, 31. srpnja 2016.

> Miro Barešić- život i smrt posvećeni Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barešić se u Hrvatsku iz emigracije vratio 1991. godine i organizirao borbenu jedinicu te poginuo u akciji pod nerazjašnjenim okolnostima.

Pod pseudonimom je pokopan prvo na Miroševcu, da bi javni pokop bio održan 1992. na Mirogoju u Aleji branitelja. Pokopan je sa svim državnim počastima i promaknut postumno u bojnika Hrvatske vojske.

Na otkrivanju spomenika u Dragama bile su mnoge osobe iz javnog života, a među njima i general Ante Gotovina, ministi Zlatko Hasanbegović, Tomo Medved, povjesničar Ante Nazor, msgr. Mile Bogović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović za HRT je rekao da je Miro Barešić hrvatski vitez.

“Junak koji se cijeli svoj život žrtvovao za ideju hrvatske države. Položio je svoj život za hrvatsku državu”, istaknuo je Hasanbegović.

Za ministra branitelja Tomu Medveda nema mjesta kontroverzijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pustimo kontroverze, on je živio svoju ljubav prema domovini i dokazao ju je svojom smrću za domovinu”, naglasio je Medved.

Hrvati odlepili, digli spomenik ubici našeg ambasadora

Otkrivanje spomenika hrvatskom junaku za susjednu je Srbiju uvijek dobra prilika da pokažu svoje zube i zapjenjene naslove s kojih vrište optužbe za ustaštvo.

Dobra je to prilika i da se oglasi čelni čovjek srbijanske diplomacije Ivica Dačić ili dežurni mrzitelj svega hrvatskoga – srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin, koji je bez imalo obzira i poštovanja nazvao Stepinca “ustaškim vikarom“. Nije to ništa čudno ako znamo da je Vulin tijekom karijere bio obožavatelj Josipa Broza Tita, blizak suradnik i sljedbenik Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire, jedan od čelnika vojne frakcije SKJ – Pokreta za Jugoslaviju te konačno ministar u vladi Aleksandra Vučića u državi kojom predsjedava četnički vojvoda Tomislav Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Vladimir Rolović bio je inače provjereni partizanski kadar, “oficir” zloglasne OZNA-e i zapovjednik komunističkog mučilišta Goli Otok, pričuvni general-major JNA, poznat pod nadimkom “Crni Vlada”. “Čim je došao odmah je zaprijetio da će ‘srediti’ Hrvate, kao što je to činio i prije kao Titin general”, rekao je o Roloviću sam Barešić.

Cilj Barešićeve akcije bilo je jedino zarobljavanje veleposlanika Rolovića. Nakon što ga je Barešić pozvao na predaju, Rolović je izvukao pištolj i pucao. Policijska rekonstrukcija pokazala je da je Rolović pucao prvi, ali je u pucnjavi bio teško ranjen i umro nakon nekoliko dana.

Na podizanje spomenka reagirala su i trojica srbijanskih ministara.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova ocijenio je da je podizanje spomenika Barešiću, kao i rehabilitacija Stepinca, događaji u Srbu, kaljanje partizanskih spomenika i još neki događaji, rehabilitacija fašističke NDH.

> Dr. Begonja: Koji četnici su sudjelovali u ‘ustanku’ 1941. i kako se 1990. ponovilo već viđeno?

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je u povodu podizanja spomenika Miru Barešiću da taj čin podsjeća na povampirenje fašizma u Hrvatskoj.

A ministar rada Aleksandar Vulin kaže da podizanje spomenika “ozloglašenom i osuđenom teroristu i ubojici” govori da je Hrvatska “potonula u ludilo iz kojeg se nije u stanju otrgnuti”, navodi Slobodna Dalmacija.

> M. M. Letica: Iskaže li Hrvat državotvornost i zalaže li se oko nacionalnih interesa – on je ustaša

Nikolić i Vučić, predsjednik i premijer Srbije izravni su (na)sljednici četničkog vojvode Vojislava Šešelja kojeg je nedavno mileševski vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filaret odlikovao ordenom „Belog anđela“, a crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije „zlatnim likom Svetog Petra drugog lovćenskog tajnovidca”. I bez pomoći „tajnovidca“ običnim pregledom medija možemo vidjeti da je premijer Vučić, osim Šešelja, bio i ostao i veliki poštovatelj „crnoga anđela“ i ratnog zločinca Ratka Mladića, tako da je njegov ministar Vulin kao „đavolji šegrt“ zapravo odličan izbor za „vražjeg odvjetnika“, ističe Dr. sc. Ivo Lučić. Zagriženi jugoslavenski (velikosrpski) nacionalist, borbeni komunist i zadrti ateist, savršen je borac za borbu protiv Katoličke Crkve i njezinih svetaca, ali i protiv ekumenizma odnosno hrvatsko srpske suradnje i normalizacije odnosa.

Konstanta velikosrpske politike veličanje je četnika koji su klali Hrvate, oni su za Srbe junaci kojima se dižu spomenici, na koncu konca i u Hrvatskoj u Srbu imamo spomenik četnicima, a ne Hrvatima i hrvatskim žrtvama oba spola od 7 do 77 godina koje su ustanici nesmiljeno poklali.

Ako Hrvati stave spomen-ploču ili dignu spomenik nekome tko se pobunio protiv Jugoslavije ili slučajno velikosrpske agresije, onda je za svakog velikosrbina kraj svijeta.

“Zaista, naši susjedi bi trebali napokon shvatiti i prihvatiti geopolitičku realnost da Hrvatska već četvrt stoljeća nije podložna Beogradu – nego da je suverena i neovisna država, punopravna članica Europske unije i NATO-a”, ističe Marito Mihovil Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.