Predsjednik Josipović je agnostik, a sve te biblijske vrijednosti su mu na srcu

Novoizabrani rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras pojasnio je što je mislio kada je govorio o biblijskim vrijednostima koje treba vratiti na zagrebačko Sveučilište, a što je izazvalo brojne polemike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boras je istaknuo da je mislio na vrijednosti koje su u temeljima Europe, a koje neki zovu kršćanskim vrijednostima.

“Želio sam naglasiti da te vrijednosti nisu samo kršćanske nego i židovske, i islamske i općeljudske. Kao što vidite, imamo našeg predsjednika Josipovića koji je agnostik, a kojemu su sve te biblijske vrijednosti na srcu, bez iznimke. A to su vrijednosti morala, etike, izvrsnosti, rada i zasluga prema radu, ljubavi prema bližnjem te pomaganje drugima. Ljubav prema bližnjem, recimo u građanskom društvu, iskazuje se i kao građanska hrabrost, a znači da imate hrabrosti reći: ovo ne valja, a ne reći: to nije moj posao”, rekao je Boras za Večernji list.

Na pitanje kakav je njegov odnos prema manjinama, bilo nacionalnim, bilo spolnim, Boras je naglasio kako kao vjernik može reći da su spolne manjine Božja djeca kao i svi mi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

” Toga sam se naročito držao u svom dosadašnjem radu dekana. Manjine kod nas na fakultetu uživaju jednak status kao i svi drugi, omogućujem njihovim udrugama da se sastaju, da stave plakate protiv homofobije po zidovima… Dakle, ne može se govoriti o biblijskim vrijednostima u negativnom smislu i kontekstu pa onaj tko biblijske vrijednosti stavlja u negativan kontekst na njih ne gleda na ispravan način. Kao dekan na Filozofskom fakultetu osigurao sam da se prvi put u hrvatskom školstvu na visokoškolskoj razini uvede romski jezik i romska kultura. I strašno sam na to ponosan, a najveće priznanje bilo mi je kad me romsko Nacionalno vijeće imenovalo u svoj savjet”, rekao je Boras.

Kemičar prof. Pavle Močilac uputio mu je otvoreno pismo u kojem ironizira biblijske vrijednosti vezujući uz njih genocid i diskriminaciju, a Boras smatra da je to doveo do apsurda.

“Svima koji me poznaju i koji prate moj nastup, ali i svakom čovjeku jasno je da nisam mislio ništa negativno”, objasnio je Boras za vecernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.