Stanić: Nadu budi ono što na inauguraciji novog rektora zagrebačkog Sveučilišta – nije izrečeno

stanić lakušić rektor
Foto: Bernard Čović/Glas koncila, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Na svečanosti inauguracije novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića, donedavnoga dekana Građevinskoga fakulteta, održanoj u utorak 17. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, možda je najviše nade moglo pobuditi ono što na toj svečanosti – nije izrečeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se uzme u obzir to da je riječ o najvećem hrvatskom sveučilištu (na njemu studira oko 50 posto svih hrvatskih studenata) te da se (u skladu s tim postotkom) na sastavnicama toga sveučilišta odgaja polovica elita koje će sutra preuzimati vodeće položaje u hrvatskom društvu, za čitavo je hrvatsko društvo, uključujući i vjernike, važno kojim će smjerom krenuti ta akademska zajednica – ili možda još važnije – kojim smjerom ne će krenuti, piše Branimir Stanić u kolumni za Glas Koncila.

> Nasljednik Damira Borasa: Stjepan Lakušić novi je rektor Sveučilišta u Zagrebu
> Tko je Damir Boras: novi – stari rektor Sveučilišta u Zagrebu

Biblijske i općeljudske vrijednosti

Ni deset godina nakon što je izabran sada već bivši rektor Damir Boras nije se do kraja slegnula prašina zbog njegovih riječi u inauguracijskom govoru da će u svojem djelovanju promicati biblijske vrijednosti. Takva se »pogrješka« nije dogodila novomu rektoru koji u govoru nije izravno spominjao kršćanske vrijednosti, ali jest općeljudske vrijednosti koje su bliske kršćanstvu: zajedništvo, razumijevanje, prihvaćanje, iskrenost, dobrotu i ljubav kao jamce osiguranja razvoja i jačanja zagrebačkoga Sveučilišta.

Ako se tomu pridoda da je na više mjesta govorio o vrjednotama obitelji i prijateljstva, smanjuje se svaka udaljenost od kršćanskih vrjednota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No govor novoga rektora od suvremene mode koja je zapljusnula gotovo čitavu zapadnjačku sveučilišnu javnost u potpunosti je odmaknulo izostavljanje pojmova koji bi bili u duhu pretjerane političke korektnosti. U potpunosti je izbjegao npr. govoriti o drugima i drugačijima, o ideologijama i svjetonazorima, a pitanja poput rodnih identiteta, globalizacije, globalizma i sličnih pojmova o kojima vrve govori čelnika zapadnih sveučilišta u inauguracijskom obraćanju nije bilo »ni za lijek«.

Sveučilište kao važan instrument hrvatske države

Iako bi neki to izostavljanje mogli zamjeriti, ipak novi rektor nije zgriješio jer kada bi sveučilište njegovalo relativizam u bilo kojem navedenom obliku, postalo bi isključivo za autentičnost koja je danas čitavomu društvu prijeko potrebna. Stoga se otvara nada da ako relativizam nije dominirao u inauguracijskom govoru novoga rektora, ne će dominirati ni razdobljem od sljedećih pet godina sveučilišta s najduljim kontinuitetom u Hrvatskoj.

Znakovit je u tom kontekstu bio i dio govora u kojem je ondje prisutan predsjednik Republike Hrvatske govorio o Sveučilištu u Zagrebu kao važnom instrumentu hrvatske države u vrlo izazovnim suvremenim okolnostima. Takvo političko stajalište uvelike odudara od sustavne višegodišnje prakse koja je svu snagu za državne uspjehe ulagala u stranačke i državne politike, a sada je postalo shvatljivo da je upravo politika (bez obzira na to kojemu stupnju vlasti pripada) nemoćna sama gurati društvo prema boljoj budućnosti. Ako je vjerovati da je to što je izgovorio autentično, čini se da su suvremene okolnosti u Hrvatskoj i svijetu počele nakon mnogih godina zanemarivanja buditi hrvatski nacionalni interes kao uspavanu ljepoticu. Samo da se nije prenaspavala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O autoru

* Branimir Stanić je od 6. rujna 2020. urednik Glasa Koncila, hrvatskih katoličkih tjednih novina s polustoljetnom tradicijom. Završio je novinarstvo na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, teološku kulturu na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te upisao poslijediplomski studij na Sveučilištu u Salzburgu. U Glasu Koncila zaposlen je od 2007. kao urednik mjesečnoga magazina Prilika, a od 2013. je i zamjenik glavnoga urednika Glasa Koncila. Predavao je na Fakultetu Hrvatskih studija, uredio je više knjiga i izlagao na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.