Sjećanje na Chiaru Lubich, osnivačicu Pokreta fokolara, koja je preminula na današnji dan 2008. godine

Foto: snimka zaslona

U povodu 9. obljetnice smrti službenice Božje Chiare Lubich (22. siječnja 1920. – 14. ožujka 2008.) utemeljiteljice Djela Marijina – Pokreta fokolara, u subotu 11. ožujka u kapeli Svetoga Duha uz župnu crkvu Sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico. U koncelebraciji bili su i tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, o. Ivica Hadaš, DI, i župni vikar u župi sv. Antuna Padovanskoga fra Josip Ivanović, koji je uputio riječ pozdrava, prenosi Informativna katolička agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misu je uz mnogobrojne članove Pokreta fokolara iz Zagreba i Križevaca, osobito članove „Novih obitelji”, nazočio i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner.

Uvodeći u slavlje, nuncij D’Errico istaknuo je kako se rado odazvao pozivu iz poštovanja koje ima prema Pokretu fokolara. „Poznajem taj pokret već dugo godina. Vidio sam po svijetu sve ono dobro koje činite. I znam za dobro koje vi činite Hrvatskoj za dobro Crkve i hrvatskoga naroda”. Nadalje je naglasio kako je kao mladić, a kasnije kao svećenik pročitao mnogo tekstova Chiare Lubich, osobito „Riječ života”. „Uvijek sam govorio da je Chiara veliki Božji dar za Crkvu danas. Stoga o obljetnici njezina odlaska s ovoga svijeta želimo zahvaliti Bogu za taj veliki dar koji nam je dao, zbog svega onoga što je učila, za sve ono što je ostvarila preko Pokreta fokolara i njegovih grana. U ovoj misi ne zahvaljujemo samo Bogu, nego također molimo i za njezinu beatifikaciju i nadamo se da ćemo ju jednoga dana moći vidjeti uzdignutu na čast oltara”, rekao je nuncij. Spomenuvši se 50. obljetnice osnivanja „Novih obitelji” pozvao je prisutne: „Molite Duha Svetoga da vam da puno snage i puno svjetla ne samo da možete shvatiti ulogu obitelji u ovome vremenu, već i nutarnju snagu i ustrajnost da biste ostvarili tolike projekte koji nadahnjuju Pokret fokolara, kao i vaš pokret novih obitelji”.

U tom duhu je nastavljajući homiliju nuncij istaknuo: „Vi ste pokret novih obitelji koji je nastao iz promišljanja i srca Chiare Lubich. Vi imate posebno poslanje na području obitelji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chiara Lubich je utemeljiteljica, kako prenosi njihova hrvatska web-stranica, Pokreta fokolara.

Baš u vremenu dok je Europa proživljavala najmračnije godine svoje povijesti,u jednom gradiću na sjeveru Italije, Trentu, Chiara Lubich, zajedno sa svojim prijateljicama, otkriva u Evanđelju duhovne vrijednosti sposobne dati čovjeku njegovo dostojanstvo,i sveopće bratstvo cijele ljudske obitelji.

Rodena je u 1920. godine u radničkoj obitelji u Trentu (sjeverna Italija). Otac joj je bio uvjereni socijalist, a majka tradicionalna kršćanka. Iz tog njezinog skromnog podrijetla u tradicionalnom društvu, nije se moglo naslutiti ništa neuobičajeno. Unatoč tome što ju je jako privlačilo prodrijeti u najdublju bit stvari i otkriti istinu, počela je obavljati svoje upravo stečeno zvanje učiteljice kako bi pomogla uzdržavati obitelj. Istodobno se upisala na studij filozofije na sveučilištu u Veneciji, no osjećala je da je sve više privlači Evandelje. Sve dok jednom, zbog naizgled slučajnog događaja, nije shvatila da je Bog zove da se potpuno daruje Njemu, što je odmah i učinila, iako još nije imala točnu predodžbu o svom pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih godina rat je harao donoseći razaranja i smrt i u njezinom rodnom gradu. Upravo u tom okruženju započeli su prvi koraci Pokreta fokolara.

Njezino zalaganje, temeljeno na novom otkriću Evanđelja, obilježeno je dubokom humanošću, pobuđuje odnose povjerenja i solidarnosti među osobama različitih dobi, rasa, socijalnog položaja, duhovnih tradicija, ostvarujući uzajamno obogaćenje, oblikuje i podiže muškarce i žene obnovljene evanđeoskom ljubavlju.

U travnju 1999. godine posjetila je Hrvatsku, sudjelovala na “Susretu pokreta i crkvenih zajednica vjernika laika” u zagrebačkoj prvostolnici, kojeg je u prigodi njezina posjeta organizirala Nadbiskupija zagrebačka, te se susrela s biskupima Hrvatske biskupske konferencije. U prosincu 2013. godine pokrenut je postupak njezine beatifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokret fokolara

Iako svi žive istu duhovnost, zbog raznovrsnosti osoba koje ga sačinjavaju – mladi, odrasli, djeca, obitelji i svećenici, redovnici i redovnice raznih kongregacija, te biskupi – Pokret je podijeljen u 27 ogranaka, medu kojima je i nekoliko pokreta koji obuhvaćaju široki raspon djelovanja:

– razna društvena područja, s pokretom Novo čovječanstvo koji se konkretno zalaže unijeti duh ljubavi u sve pore društva

– svijet obitelji, s pokretom Nove obitelji koji svojim životom i akcijama nastoji odgovoriti na udarce i traume što pogađaju ovu temeljnu stanicu društva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– mladi i djeca s pokretima Mladi za ujedinjeni svijet i Djeca za jedinstvo koji mladima predlažu radikalni Evandeoski život kao odgovor na njihove duboke težnje

– svijet Crkve sa Svećeničkim pokretom, Župskim pokretom i Redovničkim pokretom, koji preko svog poziva daju doprinos jedinstvu za koje je Isus molio prije smrti: “Da svi budu jedno”
politika s Pokretom za jedinstvo

U srcu Pokreta su fokolari (muški ili ženski), malene zajednice novoga stila, sačinjene od laika posve darovanih Bogu. Pripadaju im i oženjeni, predani Bogu u skladu sa svojim staležom, navodi njihova hrvatska web-stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.